Fontos nap jön a forintnak: beszűkültek az MNB kamatvágási várakozások, mégis esett a magyar fizetőeszköz
Gazdaság

Fontos nap jön a forintnak: beszűkültek az MNB kamatvágási várakozások, mégis esett a magyar fizetőeszköz

Bár egysíkú lett a Portfolio szakértői felmérése a keddi MNB kamatcsökkentéssel kapcsolatban, mégis izgalmas lesz az esemény, főleg amiatt, hogy mit kommunikál a jegybank a további kamatvágási pályáról. A keddi döntéshez ugyanis úgy jutottunk el, hogy jócskán beszűkültek a piaci kamatvágási várakozások, mégis esett a forint. Látványos ábrákat mutatunk.

Amint a Portfolio ma közzétett szakértői felmérése alapján bemutattuk: minden általunk megszólaltatott szereplő 50 bázispontos kamatvágásra számít, így 7,75%-ra mérséklődne az alapkamat. A további vágási pályával, és így az év végi kamatszinttel kapcsolatban azonban már van szórás.

Ehhez az egyhangú szakértői felméréshez úgy jutottunk el, hogy a február-március körülig túlfutó kamatcsökkentési várakozásokban markáns kiigazodás következett be. Amint az alábbi ábrán rámutatunk: a 6 hónap múlva induló, illetve a 9 hónap múlva induló határidős kamatláb-árazások (6X9-es és 9X12-es FRA-k) tél vége felé még 5% körüli irányadó rátát áraztak, de mostanra ezek jócskán emelkedtek 6,5-7% körülre; közben az egy és három hónap múlva induló (1X4-es és 3X6-os) határidős kamatláb-megállapodások inkább oldalaztak 7,5-8% körül.

Így nagyon beszűkült a különböző futamidejű termékekbe árazott kamatcsökkentés, és végülis jelentős mértékű beárazott vágásokat árazott ki a piac az elmúlt hetekben. Mindezzel együtt különösen érdekes, hogy a forint 395 körülig esett az euróval szemben, ami érzékelteti, hogy érdemben változott a piaci helyzet. Ez leginkább a Fed-től kiárazott kamatvágásokra, illetve az izraeli-iráni konfliktusra vezethető vissza, de összességében arra utal, hogy

jócskán szűkült mostanra az MNB kamatvágási mozgástere.

Sőt, Zsiday Viktor befektetési szakértő már azt is megpendítette: nem is biztos, hogy egyáltalán van még érdemi kamatvágási mozgástere az MNB-nek. Azóta a várt feletti amerikai inflációs és viszonylag erős munkaerőpiaci adatok miatt jócskán kisebbé vált a Fed-től idénre várt kamatcsökkentések mértéke. A jelenlegi piaci árazások alapján talán egy, esetleg kettő darab 25 bázispontos kamatvágás fér bele év végéig.

Közben itthon az inflációs célsávon belülre süllyedő infláció kapcsán év végéig újbóli gyorsulásra számítanak a szereplők, és a forint árfolyama mellett ez is óvatossá teheti az MNB-t, hogy milyen ütemben haladhat tovább a kamatcsökkentések útján.

Azt, hogy összességében nincs már komoly mozgástér lefelé a magyar kamatokban, az alábbi ábránk is jól érzékelteti. Holnap okosabbak lehetünk azzal kapcsolatban, hogy az MNB hogyan látja a helyzetet és a kilátásokat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
putyin üzbegisztán