Portfolio signature

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Portfolio
A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

Az idei év első három havában látott éves inflációs indexeket látva okkal örülünk, az infláció csökkenése a várakozásokat is meghaladja. Hasonló a helyzet az eurózónában, az Egyesült Államokban viszont nem, ott épp felfelé okozott meglepetést az árváltozás mértéke. A három gazdaság inflációs folyamataiban – a főmutatókban látott eltérő mozgások ellenére – van egy közös pont: a szolgáltatások húzzák az inflációt, ez a kategória ráadásul a jegybanki célt messze meghaladva drágul.

Ennek okairól, az ebben rejlő kockázatokról kérdezzük a magyarországi makroelemzőket. Ebben a cikkben Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjének válaszai olvashatók.

Portfolio: Magyarországon, az eurózónában és az USA-ban is ugyanazt látjuk: a fogyasztói árindexet a szolgáltatások inflációja húzza fel, messze meghaladva a jegybanki célszinteket. Mi ennek az oka?

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért ilyen magas a szolgáltatások inflációja?
  • Hogyan hat ez a teljes inflációra?
  • Mennyire kell aggódni az inflációs kilátások miatt?
  • Mekkora veszélye van annak, hogy az infláció magas szinten ragad?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés