Nagy változásra készül a jogosítványoknál a kormány
Gazdaság

Nagy változásra készül a jogosítványoknál a kormány

A kormány egy új tervezetet mutatott be, amely lehetővé tenné, hogy a „B” kategóriás vezetői engedéllyel egyszerűsített módon megszerezhető legyen a C és CE kategóriás vezetői engedély, rövidítve az ahhoz kapcsolódó képzési időt, valamint csökkentve a költségeket – derül ki a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium által társadalmi egyeztetésre küldött előterjesztésből.

A magyar kormány új rendelettervezetet mutatott be, amellyel átalakítaná a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályait. A javaslat szerint azok, akik már rendelkeznek B kategóriás vezetői engedéllyel, könnyebben szerezhetnének nagyobb vagy speciális járművekre jogosítványt.

Lényegében a „B” kategóriás vezetői engedéllyel egyszerűsített módon megszerezhető lenne a C és CE kategóriás vezetői engedély.

A rendelet továbbá módosítaná a rutinvizsgák korhatárát is, lehetővé téve a „C” és „CE” kategória esetén a 18., míg a „D”-nél a 21. életév betöltése előtti vizsgázást is. De a forgalmi vizsgáknál továbbra is élnek a korhatári kötelezettség.

A javaslat szerint a kombinált tanfolyamok esetén a gyakorlati vizsgákat a kombinált kategória vonójárművére és a kombinált kategóriára vonatkozóan is teljesíteni kell. A vizsgaközpont ezek utolsó sikeres vizsgáját követően adja ki a vonójárműnek és a kombinált kategóriának megfelelő vizsgaigazolásokat.

A javaslat részletes szabályokat tartalmaz a képzési idők és teljesítendő menettávolságok, valamint a vizsgákra vonatkozóan is. A javaslat szerint a képzési idők és teljesítendő menettávolságok a járműkategóriától függően változnak, és a vizsgákon is a járműkategóriától függően kell teljesíteni bizonyos követelményeket.

A társadalmi egyeztetés 2024. április 29-ig tart.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
putyin üzbegisztán