Figyelmeztet a világ legnagyobb bankjának vezére: súlyos csapás érheti a gazdaságot
Gazdaság

Figyelmeztet a világ legnagyobb bankjának vezére: súlyos csapás érheti a gazdaságot

Portfolio
Jamie Dimon, a JPMorgan Chase (JPM) vezérigazgatója aggódik, hogy az amerikai gazdaságban megismétlődhetnek azok a problémák, amelyek az 1970-es években sújtották az országot. Akkor az infláció második körben is fellángolt, és végül csak recesszió árán sikerült letörni.

Igen, szerintem van rá esély, hogy ez újra megtörténhet

- mondta a New York-i Gazdasági Klubban kedden tartott előadásán, amelyet a Yahoo Finance szemlézett.

Abban a problémás évtizedben a gazdaságot a stagfláció - az alacsony növekedés és a magas infláció kombinációja - korlátozta, és Dimon szerint ez a veszély ismét fennáll.

Aggódom amiatt, hogy a jelenlegi helyzet jobban hasonlít a ’70-es évekhez, mint bármi korábban

– mondta. Hozzátette: vannak olyan körülmények, amelyek kifejezetten emlékeztetnek a 70-es évekre, jobban, mint bármi az elmúlt 20 évben.

A legnagyobb amerikai bank vezérigazgatója hónapok óta figyelmeztet a rugalmas amerikai gazdaságot fenyegető számos kockázatra, amelyek a piacok által vártnál ragadósabb inflációhoz és magasabb kamatlábakhoz vezethetnek, ahogyan azt a részvényeseknek írt április 8-i levelében megfogalmazta.

A Federal Reserve tisztviselői az elmúlt héten megerősítették ezt a nézetet, mivel Jerome Powell Fed-elnök és több kollégája elállt a korábbi kamatcsökkent lehetőségétől, és világossá tette, hogy a vártnál magasabb infláció miatt a kamatok valószínűleg a vártnál hosszabb ideig maradnak fenn.

Dimon április 8-i levelében azt mondta, hogy a bank felkészült a "2%-tól 8%-ig vagy még tovább" terjedő kamatlábakra - és ezt a jóslatát kedden megismételte.

A stagflációt is kezelni tudjuk

- tette hozzá.

A hónap elején a JPMorgan olyan első negyedéves eredményekről számolt be, amelyek azt mutatták, hogy a magasabb kamatlábak még az ország legnagyobb bankja számára is nagyobb kihívást jelentenek.

Annak ellenére, hogy a nyereség 6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat, a bank közölte, hogy a nettó kamatbevétel nevű kulcsfontosságú bevételi forrás a vártnál alacsonyabb lett az előző negyedévhez képest. Ez volt az első csökkenés ebben a kulcsfontosságú bevételi forrásban közel három év óta, és a bank a csökkenést a betétmarzsok csökkenésével és az alacsonyabb betétállományokkal magyarázta.

Dimon keddi beszélgetése során visszatért néhány más ismert témára is, többek között a nagy összegű kormányzati kiadásokkal és a Fed mérlegének csökkentésére irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatos aggodalmaira, valamint a Közel-Keleten és Ukrajnában zajló háborúkra és azok potenciális zavaraira az alapvető nyersanyagpiacokon, a migrációra és a geopolitikai kapcsolatokra.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
áradás árvíz stock