Itt a friss GDP-adat, már nem stagnál a magyar gazdaság!
Gazdaság

Itt a friss GDP-adat, már nem stagnál a magyar gazdaság!

Portfolio
2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit. Ezzel a stagnálást növekedés váltotta fel, és a várakozások szerint innentől pozitív előjelű GDP-számokat fogunk látni. A szakértők előzetesen 0,5%-os GDP-bővülésre számítottak, a megnövekedett becslési bizonytalanságot figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a KSH jelentése kis mértékű pozitív meglepetést okozott.

Éves alapon az első negyedévben (szezonálisan és naptárhatással kiigazítva) 1,7 százalékos volt a növekedés. A január-márciusi időszakban kevesebb volt a munkanap az idén, mint tavaly, ez az oka, hogy a nyers 1,1%-os növekedést a kiigazítások feljebb húzták. (Ez egyébként kicsit meglepő, hiszen a kiigazítási hatást ellensúlyozhatta volna, hogy 2024 szökőév, ami erősen szokott hatni a GDP-re.)

A gyorsbecsléskor nincsenek részletes adatok, amik elárulnák, mi húzta a gazdaságot, most is csak annyit tudunk, ami a rövid közleményből kiderül. Eszerint "a gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járultak hozzá". Ez érthető, hiszen a reálkeresetek meginduló növekedésével lehetett arra számítani, hogy a belső keresletre érzékeny szolgáltató ágazatok bővülni tudnak. Az viszont kissé meglepő, hogy "a gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése". Bár a márciusi termelési adat még nem áll rendelkezésre, ennek hiányában az elemzők inkább azt feltételezték, hogy az ipar enyhén pozitívan járulhatott hozzá a GDP-bővüléshez.

A KSH most először közölte ennyire korán, 30 napos határidővel a GDP-adatot, ezért a becslés bizonytalansága elvileg nagyobb, mint az eddigi t+45 napos jelentésnek volt. A hivatal közlése szerint a t+60 napos részletes adathoz képest ±0,2 százalékpont lehet a gyorsabb jelentések becslési pontatlansága.

Az év hátralévő felében fokozatos élénkülés várhat a magyar gazdaságra, elsősorban azért, mert a reálbérek emelkedése szép lassan feloldja a háztartások óvatosságát, és a lakossági fogyasztás dinamizálódhat. Bizonytalansági faktort jelent az exportteljesítmény, ezen keresztül pedig az ipari termelés alakulása. A külső környezet sokat romlott tavaly, a felvevőpiacaink lassulása az elmúlt negyedévekben nyomot hagyott a kivitelünkön. E két tényező vártnál rosszabb alakulása volt az oka, hogy az év elején jelentősen romlottak az idei növekedési várakozások. A 4-5%-os GDP-bővülésre vonatkozó kormányzati elképzelésekből is vissza kellett venni, mára már gyakorlatilag mindenki 2-3 közé várja a 2024-es éves átlagos GDP-növekedést, úgy, hogy negyedévről negyedévre gyorsuló tendencia jellemezheti a gazdaságot. Bár a friss adat minimális kellemes meglepetést jelent, az összképet nem befolyásolja akkora mértékben, hogy ezek a prognózisok érdemben változzanak.

A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított(wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-indextermészetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos. További részletek hamarosan.

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kiderült egy vatikáni bankról, hogy nem is egy vatikáni bank