Portfolio signature

Elérte a vihar a tőzsdéket, ki marad így talpon?

Jegybanki kamatvágás, geopolitikai konfliktusok, vállalati eredmények - talán a három legfontosabb abból a számos sztoriból, amelyek meghatározták a tőkepiacok irányát az idei év első négy hónapjában. Ugyan az első hónapok kifejezetten erősen indultak, mostanra jelentősebb korrekciót láttunk a részvénypiacokon, elsősorban az amerikai technológiai szektor vezetésével. Mindeközben a nyersanyagpiac köszöni jól van, az ezüst, az arany és a réz 10 százalékot meghaladó árfolyamemelkedést könyvelhetett el eddig, miközben a soft commodity szegmensben is voltak jelentős mozgások. Sok jó sztori van a magyar tőzsdén is, a blue chipek közül a Magyar Telekom emelkedik ki, míg a midcapeknél a Nyomda vezeti az emelkedést, a BUX index pedig a globális lista élmezőnyébe került a maga 12 százalékot meghaladó felértékelődésével.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Az április elhozta az év első komolyabb korrekcióját a részvénypiacokon, miután a tőkepiacok passzátszelét fújó Egyesült Államokban a kamatcsökkentési várakozások még inkább kitolódtak, miközben az elmúlt időszak inflációs számai rendre az előrejelzések felett alakultak. Ehhez még hozzáadódtak a fokozódó geopolitikai kockázatok, valamint az olajárak emelkedése, amely megint csak az inflációs fronton üthet vissza. Az eddigi rali éllovasainak számító technológiai szektor vezette az esést és idáig nagyon úgy tűnt, hogy a tech részvények ereje nélkül az indexek mozgástere is korlátozott. Mindeközben beindult az első negyedéves gyorsjelentési szezon, amelynek nemrég túllendültünk a felén, már ami az S&P 500 vállalatokat illeti. Az eddigi számokból az látszik, hogy a bevételek tekintetében az 5 és 10 éves átlag alatt van azoknak a vállalatoknak az aránya, akik megverték az elemzői várakozásokat (60%), viszont a profitszámokban az április 26-ig jelentő cégek 77 százalékban múlta felül az előrejelzéseket, ami mind az 5 éves, mind pedig 10 éves átlag felett van - derült ki a FactSet elemzéséből.

Ha megnézzük a fontosabb tőkepiaci eszközök idei árfolyamváltozását, látszik, hogy az alábbi táblázat pozitív és negatív oldalán elég vegyes a kép. Jól járt, aki az amerikai hozamemelkedésre játszott, hiszen az 5, 10, és a 30 éves állampapír árfolyama is jelentősen csökkent év eleje óta. Ehhez képest a részvényindexek eltérő képet mutatnak, a Dow Jones az év eleji emelkedését szinte teljesen visszaadta, de a Nasdaq 100 is volt egy ponton 9,5 százalékos pluszban, mostanra viszont mindössze 2,9 százalékra csökkent az index idei hozama.

ytd

A kedvezőtlen időjárási feltételeknek és az alulfinanszírozottságnak köszönhetően egészen hajmeresztő ralit láthattunk idén a kakaó árfolyamában, még az április 19-i csúcs óta bekövetkezett, több mint 27 százalékot zuhanás után is 106,7 százalékos pluszban van a jegyzés.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés