Portfolio signature

Mennyire drága a tankolás Magyarországon?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel teszi közzé a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást - a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár? Változhat a KSH módszertana?

Még mindig drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság aloldalán már elérhetőek a legfrissebb adatok az EU-s országok üzemanyag-árairól, ezek ismeretében elkészíthető a régiós rangsor a benzinnél és a dízelnél is. Ahogy arra Grád Ottó, a nagy benzinkúthálózatokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke a Portfoliónak rámutatott, az összehasonlítás során a szomszédos országok árait érdemes figyelembe venni, ezekbe az országokba tud ugyanis kedvezőtlen esetben átmenni tankolni a magyar autós.

Ebben a közegben a friss információk szerint a benzin esetében mindössze 5 forinttal drágább a hazai üzemanyag az átlagnál (+0,8%),

jó benzin

míg

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés