Portfolio signature

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Portfolio
Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

Novo Nordisk

A dán cég az elmúlt hónapokban leginkább fogyást segítő készítményével robbant be a köztudatba, és ugrott tavaly szeptember elején a legértékesebb európai cégek listájának élére, megelőzve ezzel az LMVH-t. 555,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a cég jelenleg a Refinitiv adatai szerint a legértékesebb európai cégnek számít, míg globálisan a szintén előkelőnek számító 13. helyet foglalja el a rangsorban, olyan cégeket megelőzve, mint a Visa, vagy a Walmart.

LVMH

Ahogy fentebb is említettük, tavaly szeptember elejéig közel két és fél éven át a francia tőzsdén jegyzett LVMH volt a legértékesebb európai vállalat. A luxusipari szuperóriás, amely többek között olyan márkák tulajdonosa, mint a Tiffany, a Christian Dior és a TAG Heuer 420,6 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik jelenleg, amivel európai rangsorban a második, globális szinten pedig a 20. helyet foglalja el.

ASML

A holland chipipari óriáscég uralja a litográfiai rendszerek piacát, az egyenként több százmillió euróba kerülő gépekét, amelyek fénysugarak segítségével mikroszkopikus méretű áramköröket hoznak létre. A vállalat ezeket a gépeket chipgyártóknak szállítja be. A cég 364,5 milliárd dolláros összesített piaci értékével Európában a 3., globális szinten pedig a 24. legértékesebb cég jelenleg.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés