Portfolio signature

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Az áprilisi esés után visszatért a jókedv a piacokra, múlt hét óta ismét emelkedést látunk. A piaci fordulatot ezúttal is az amerikai makrogazdasági helyzetre vonatkozó várakozások váltották ki, újabb hiedelem van kialakulóban a piacokon. Épp ezért ahogy eddig, úgy most is érdemes óvatosnak lenni: egy várakozásoktól eltérő fontos adat nagyon gyors és jelentős változást hozhat, és bár kezd körvonalazódni a nagy kép, a makrogazdasági kilátások továbbra is vegyesek.

Az április megtorpanás után ismét emelkedés látszik a részvénypiacon, az amerikai S&P500 ebben a hónapban 3% felett emelkedett, hasonló pluszban vannak az európai indexek, emelkedett a magyar BUX is. Egyértelműen javult a hónapban a hangulat a globális kereskedésben, ami látszik a kötvénypiacon is, az árfolyamok emelkednek. Az amerikai 10 éves kötvény hozama április végén 4,7% környékén járt, mára 4,5% alá csökkent.

A hangulatváltozás kevésbé látszik a devizapiacon, a dollárgyengülés április közepe óta tart, de a dollár még messze nincs a márciusi szinten az euróval szemben, a decemberi szint pedig még messzebb van. Az euró-dollár keresztárfolyamot nemcsak a globális étvágy változása, hanem az EKB kamatkilátásai is befolyásolja. A várakozások szerint a frankfurti jegybank korábban kezdi meg a kamatcsökkentést (már júniusban), mint a Fed, utóbbi jegybank kamatkilátásai bizonytalanabbak, ez erősen lekorlátozza az euró erősödésének lehetőségét. (A dollárindex sem feltétlenül beszédes önmagában, abban ugyanis nagyjából 50% súlya van az EUR/USD árfolyamnak.)

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Mi mozgatja a piacokat?

Az előző napok fejleményei alapján kijelenthető, hogy folytatódik a makrokörnyezettel kapcsolatos narratíva-vezérelt kereskedés a piacokon. Az utóbbi években egy-egy makroadat komoly fordulatot volt képes előidézni a kereskedésben, amíg egy másik adatközlés nem döntötte romba az uralkodó hiedelmet.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért emelkednek a piacok?
  • Milyen makroadatok mozgatják a piacokat?
  • Mikor jön a következő piacbefolyásoló makroadat, ami véget vethet az emelkedésnek?
  • Milyen az összkép az amerikai gazdaságban?
  • Miért gyűlnek a fellegek a kedvező hangulat ellenére?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés