Fontos információkat tudtunk meg a Mol és az O&GD nagy olajtalálatáról
Gazdaság

Fontos információkat tudtunk meg a Mol és az O&GD nagy olajtalálatáról

Olajat talált a Mol és az O&GD Tura közelében, a napi kb. 1000 hordó kitermelésére alkalmas találat az egyik legjelentősebb hazai olajkút lehet, az innen felszínre hozott olaj a Mol százhalombattai Dunai Finomítójában kerül feldolgozásra. Lehetőségünk volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol több fontos kérdésünkre is válaszoltak a társaság vezetői.

Nagy olajtalálat Tura közelében

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az O&GD és a Mol kőolajat talált Tura közelében: a sikeres fúrást azután kezdték meg, hogy 2023 nyarán a társaság 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD vonatkozó kutatási koncesszióiban - a turai munkálatok operátora tehát az O&GD, vagyis ők felelnek a projekt végrehajtásáért. Az új lelőhelyről jelenleg körülbelül napi 1000 hordó kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel.

Az O&GD 2012-es alapítását követően jelentős koncessziókat nyert el Magyarországon, és jelenleg 5500 négyzetkilométeren kutat szénhidrogén után. A társaság 35 termelőkúttal Magyarország harmadik legnagyobb szénhidrogén termelő bányavállakozója.

A Tura-D-3 nevű kútnál 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre, az O&GD és a Mol az 51%-49% tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen.

EZ A MOL SZÁMÁRA NAPI KÖRÜLBELÜL 500 HORDÓT JELENT, AMI A CSOPORT 2023-AS ÁTLAGOS NAPI KŐOLAJTERMELÉSÉNEK KÖRÜLBELÜL 1 %-A ÉS A MOL MAGYARORSZÁGI KŐOLAJTERMELÉSÉNEK 5 %-A.

A Mol emlékeztetett: az úgynevezett Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A Mol még 2022-ben fedezett fel itt olajmezőt, az ezen található Vecsés-2 kút mára a Mol egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, de a 2016 óta sikeresen termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

A Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon: 2023-ban a hazai termelésből a kőolaj több mint 40%-át (közel 500e tonna) és a földgáz több mint 90%-át (közel 1,5 mrd m3) a társaság biztosította. A Mol csoport kőolaj-és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legjelentősebb, jelenleg a teljes termelés kb. 35%-át adja. A Mol Magyarország az elkövetkező öt évben százmilliárd forintos nagyságrendű összeget tervez beruházni Magyarországon a kőolaj- és földgázkitermelésbe. Ennek közel 60-65%-a földgáz, 20-25%-a kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Fontos részletek

Lehetőségünk volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés üzletágért felelős igazgatója és Csapó András, az O&GD ügyvezető igazgatója válaszolt a mi kérdéseinkre is. A következő kérdések és válaszok hangoztak el:

  • Várható a későbbiekben a termelés felfuttatása? Mi a maximum kapacitás? A jelenlegi napi ezer hordó felhozatala egy 6,5 milliméteres fúvókán keresztül történik, ilyen specifikációnál elméletileg lehetne növelni a termelést, azonban az olajtelep nyomásviszonyai nem feltétlenül engedik meg a jelentős bővítést, emellett a magas dermedési pont jelenti a kihívást. Jelenleg is folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy mekkora termelés tekinthető biztos hozamnak. Jelen állapotban úgy tűnik, hogy

    HOSSZÚ TÁVON A NAPI 1000-1100 HORDÓ KITERMELÉSE LESZ MEGVALÓSÍTHATÓ

  • A Dunai Finomító tudja kezelni az új mennyiséget? Igen, tudja. Napi 6 tartálykocsis szállításra elegendő mennyiséget termel a kút, amit tehát nem csővezetéken, hanem járművekkel oldanak meg, a finomító közelsége miatt.
  • Mennyi időn belül állhat termelésbe az új kút? Pár hónap múlva fejeződhet be a próbatermeltetés, ezt követően indulhat a teljes volumenű termelés.
  • Milyen lehet a projekt megtérülése? A magas termelési hozam viszonylag gyors megtérülést eredményez.

    A MAGAS TERMELÉSI SZINTET LEGALÁBB 4-5 ÉVIG TERVEZI FENNTARTANI A MOL,

    de ezt követően is folytatható lesz a gazdaságos termelés, amit a finomító közelsége is elősegít.

  • Milyen minőségű olajról van szó? 0,83 kg/dm3 sűrűségű az olaj, ami összességében sem túl nehéz, sem túl könnyű kőolajnak nem nevezhető, így alapvetően jó minőségű a nyersanyag, nem feltétlenül kell könnyebb olajakkal keverni, mint például az Urali típusú olajok esetében. Megközelítőleg 60°C-os hőmérsékleten termelik az olajat.
  • Milyen egyéb, folyamatban lévő projektek vannak a Kutatás-Termelés üzletágnál? A vecsési program továbbra is folytatódik, jelenleg is zajlanak munkálatok, ez lehet az egyik legnagyobb, legígéretesebb mező, ahol folytatja a fejlesztéseket a Mol. Ezen felül további három sekélygáz fúrás várható idén, a jövőre tekintve pedig az új koncessziós lehetőségek lesznek majd érdekesek a társaság számára.

    A SZÉNHIDROGÉNEKEN FELÜL JELENTŐS POTENCIÁL VAN MÉG A GEOTERMIA ÉS A LÍTIUM TERÜLETÉN IS,

    emelte ki Bacsa György.

A Tura melletti olajtalálaton készített képeket itt lehet megnézni:

Címlapkép: Mol

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Julian Assange a Wikileaks vezetője