Portfolio signature

Véleményt mondott az MNB a kormány programjáról

Portfolio
Friss elemzésében értékeli az MNB a kormány versenyképességi stratégiáját. A jegybank számos konstruktív javaslatot fogalmaz meg a célok eléréséhez, ám több ponton erős kritikával illeti a programot, és teljesen eltérő megközelítést javasol.

A magyar kormány által bemutatott új, Versenyképességi Stratégia az újraiparosítás eszközeivel kívánja elérni hazánk versenyképességének javulását és gazdasági fejlettségének felzárkózását – írja friss elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelyben értékeli a kabinet anyagát.

A kormány programja szerint Magyarország 2030-ra az EU-átlag 90%-át szeretné elérni az egy főre jutó GDP-ben. Ehhez a magyar gazdaság dualitását kell csökkenteni, ugyanis a külföldi irányítású vállalatok még ma is 2,5-ször hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok. Fontos cél, hogy hazai vállalatokat bekapcsolják a termelési láncba, nemzeti bajnokokat kell kinevelni, miközben még több exportképes kisvállalat szükséges. 

Az MNB szerint fontos felismerés, hogy a stratégia gazdasági fejlettségünk felzárkózását a versenyképesség javulásán keresztül kívánja elérni. Kitörési irányként azonosítják a technológiai átmenetek és a digitalizáció felgyorsítását. Lényeges szempontként jelenik meg, hogy a magyar vállalatok képesek legyenek feljebb lépni a globális értékláncokban, valamint növelni exportpiaci aktivitásukat. A stratégiában megjelenő ágazati javaslatok közel 80 százaléka illeszkedik az MNB korábbi anyagaiban megfogalmazott, a versenyképességi fordulatot célzó javaslatokhoz.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés