Előbb lett világsiker, de most idehaza is megjelenik egy magyar gazdasági tankönyv
Gazdaság

Előbb lett világsiker, de most idehaza is megjelenik egy magyar gazdasági tankönyv

Portfolio
A világ 30 országában, az Egyesült Állomoktól Ausztráliáig, Mexikótól Indiáig neves egyetemek használnak egy magyar közgazdászok által készített tankönyvet, amelyet idehaza eddig csak a szűk szakma ismert. A túlzás nélkül világsikernek mondható tananyag most végre megjelenik magyarul.

A Columbián, a California Egyetemen, a London School of Economics-on, Cambridge-ben, a milánói Bocconi Egyetemen, Berlinben, Bangladeshben, Koreában használják, teljesen magyar, mi az? Ez az Adatelemzés című tankönyv, ami olyannyira hiánypótló anyag volt az oktatásban, hogy megjelenése óta egyre szélesebb körben használják a világon.

A mű szerzői Békés Gábor és Kézdi Gábor, akik a CEU-n, a Corvinus Egyetemen, a Michigani Egyetemen és Readingben tanítottak, és kilenc év alatt folyamatosan fejlesztettek egy tananyagot, ami a közgazdasági és szakpolitikai döntésekhez szükséges adattudomány gyakorlatias megközelítését jelentette. Mivel ilyen sztenderd anyag nem létezett, úgy döntöttek, hogy a tananyagból legyen tankönyv. A cél az volt, hogy tömegeknek szóló adatelemzési tudást összegezzenek egy kompakt anyagban, ami az alapoktól az oksági elemzésen át a gépi tanulásig foglalja össze, amit erről a területről a felsőfokú oktatásban részt vevő, adatokkal foglalkozó diákoknak tudni érdemes.

Az elkészült anyag egy nyugati értelemben vett tankönyv, az ökonometria és az adattudomány keveréke. Van saját honlapja, óriási munkával rengeteg esettanulmányt fejlesztettek hozzá, több tízezer sornyi kóddal, sztorikkal.  Éppen ezért a könyvhöz kiterjedt online források is kapcsolódnak, többek között elérhetők a nyers és tisztított adatok, valamint az elemzéshez szükséges kódok Stata, R és Python programnyelven. A könyv egy méretes Twitter (X) közösséget is kitermelt, ahol további értékes tudás halmozódik fel a témában.

Hogy mennyire sikerült jól az anyag, azt nem csak az egyre szélesebb körben való alkalmazása igazolja, hanem a kritikai visszhang is. David Card, a California Egyetem Nobel-djías professzora így méltatta a könyvet:

„Az ökonometria és az adattudomány gyönyörű integrációja, amelyben az adatgyűjtéstől és a feltáró elemzéstől egyenes út visz a hagyományos regressziós modellezésig, majd az előrejelzésig és az oksági modellezésig. Éppen erre van szükség ahhoz, hogy a hallgatók következő generációját felvértezzük a két terület eszközeivel és felismeréseivel.”

Joshua Angrist, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Nobel-díjas professzora pedig így fogalmaz:

„Ez az izgalmas, új szöveg mindent tartalmaz, amit napjaink feltörekvő adatelemzőinek ismerniük kell; egyszerre átfogó és könnyen érthető. A két Gábor egy jó konfidenciaintervallumhoz hasonlóan szinte teljesen lefedte, amit érdemes tudni!”

Ez a könyv - pontosabban annak első része - mostantól elérhető magyarul, az Alinea Kiadó gondozásában. Széles összefogással készült el egy magyar változat (fordította Rózsás Sarolta), amit az egyik szerző, Békés Gábor részvételével ma délután mutatnak be a Corvinus Egyetemen. (A másik szerző, Kézdi Gábor 2021-ben, fájdalmasan fiatalon elhunyt.) Békés Gábor a Portfolionak elmondta, hogy a magyar fordítást azért tartotta fontosnak, mert küldetésük a tudás demokratizálása, ezért kell magyar kiadás, hogy a diákok pontosan megértsék a fogalmakat, jobban átlássák az összefüggéseket. A cél érdekében egy szakszótár is készült, benne pici nyelvújítással.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála