Előfizetői tartalom

Most a valóság írta át a statiszikát?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legutóbbi kiskereskedelmi adatközlésénél visszamenőleg több évre módosított a számokon. Ez önmagában nem meglepő, hiszen a statisztikusok gyakran élnek becsléssel és ahogy egyre több adat áll a rendelkezésükre, úgy javítják a korábban közzétett adatokat. Ez a mostani kiigazítás azonban trendmódosító volt.

A kiskereskedelem hosszú távú trendjét jellemzően egy fix bázisú, kiigazított adatsor tudja a legjobban megmutatni. Ahogy korábbi cikkeinkben is megmutattuk, ezekből az adatsorokból kiderül, hogy mennyire ütöttek nagyot egy-egy ország kiskereskedelmén a Covid-hullámok és a lezárások, mennyire sikerült talpra állniuk a válságok után, de például az is megmutatkozik, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés