Portfolio signature

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

Kijöttek a legfrissebb számok

Az árbevétel csökkenését elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a Hő- és villamosenergia-termelés szegmensben, olvasható a vonatkozó befektetői prezentációban. A visszaesést némileg ellensúlyozta a Kiskereskedelem szegmens, ahol a sokkal nagyobb villamosenergia portfóliónak köszönhető magasan alakult az árbevétel, valamint a kiemelkedően szeles első negyedéves időjárás miatt a szélerőművek árbevétele is kiemelkedő volt.

Az árbevétel alakulását befolyásolták még a különféle működési költségek: 

  • anyagjellegű ráfordítások: a csökkenő energiapiaci árak itt is éreztették hatásukat, azonban az energiapiacon elérhető fedezetek csökkenése miatt a ráfordítások a bevételeknél kisebb mértékben csökkentek.
  • értékcsökkenés: az értékcsökkenés a magasabb eszközállománynak megfelelően meghaladta a 2023-es szintet.
  • egyéb bevételek és ráfordítások: az egyéb eredmény növekedését az alacsonyabb CO2 ár mellett a Megújuló Termelés Menedzsment menetrendezési pontosságának javulása és a MAVIR által decemberben bevezetett kiegyenlítő árkorlát következtében alacsonyabb menetrendezési pótdíj okozta.

Összességében az Alteo árbevétele 26,7 milliárd forinton alakult az első negyedévben, ez 26 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első negyedév összesített eredménye azonban meghaladta a tavalyi negyedik negyedév értékét, illetve 

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés