Portfolio signature

Csodaszerekben hisznek a kétségbeesett emberek, de súlyos mellékhatásai lehetnek fogyasztószereknek

A Viagra óta nem volt akkora felhajtás gyógyszer körül, mint ami a legújabb fogyasztószerek, az Ozempic, a Wegovy vagy a Mounjaro esetében tapasztalható. A két sztori abban is hasonlít, hogy ezeket is teljesen más célra fejlesztették, mint amivel végül berobbantak, és abban is, hogy a kereslet a nem titkolt mellékhatások ellenére is óriási irántuk.

Az elhízás a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémája: a WHO adatai szerint 2022-ben a világon minden nyolcadik ember elhízott volt, a felnőtteknél a túlsúlyos emberek száma 1990 óta a duplájára nőtt, a 18 év alattiak körében pedig megnégyszereződött. Európában május 22-én tartják az elhízás ellenes kampánynapot, amikor elsősorban a túlsúly következményeire és az egészséges életmód fontosságára igyekeznek rávilágítani. Az emberek napjainkban azonban a fogyásnál is a könnyebb és gyorsabb megoldást keresik, így virágzik a testsúlycsökkentők piaca és azon belül is a celebek és influenszerek által csodaszerként emlegetett gyógyszereké.

Miből lesz a „csodaszer”?

A gyógyszerek közül három népszerűsége szökött az egekbe a közösségimédia-hype hatására is, ezek az Ozempic, a Wegovy és a Mounjaro.

Az Ozempic egy injekció, használata egyszerű, mert a hatóanyagot egy toll (pen) tartalmazza, amit mindössze hetente egyszer, az inzulinadagolóhoz hasonlóan kell alkalmazni. Nem véletlenül: az Ozempic hatóanyagát, a szemaglutidot a 2-es típusú diabéteszesek vércukorszintjének szabályozására fejlesztettek ki.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés