Portfolio signature

Megjött a béradat Magyarországról, amire mindenki várt

Portfolio
Délelőtt közzétette a márciusi béradatokat a KSH, amely arról tanúskodott, hogy jelentősen nőttek a keresetek. Késő délután pedig frissült a jövedelmi ötödök szerinti adatsor is. Ebből kiderült, hogy a felső ötödbe esők bruttó átlagkeresete közel ötszöröse a legalsó kereseti ötödben lévők átlagának. A legrosszabbul keresők bére azonban 19,4%-kal nőtt, míg a legjobban keresőké 13,3%-kal.

Márciusban is gyorsan nőttek a keresetek Magyarországon a KSH friss adatai szerint. A csütörtök délelőtt közzétett adatok alapján teljes munkaidős dolgozók átlagkeresete 658 ezer forint volt, 13,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset 438 ezer forinton alakult. Az idei első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 623 ezer forint volt.

Eddig azt találgatták az elemzők, hogy az egyes jövedelmi kategóriákban miként alakultak a bérek. A Portfolio elemzésében rámutatott: a keresetek dinamikus növekedésében fontos szerepet játszik, hogy a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 10%-kal emelkedett. Ennek hatására a vállalatoknak a mediánbér környékén is érdemben emelniük kellett a fizetéseket ahhoz, hogy elkerüljék a bértorlódást.

A bruttó kereset mediánértéke 510 ezer, a nettóé 354 500 forintot ért el márciusban, ami közel 16%-os emelkedés. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy alacsonyabb bérszinten nagyobbat nőttek a keresetek, míg a magasabb bérkategóriákban kisebbet, de a minimálbér és a bérminimum jelentős emelésének a hatása kitartott egészen a mediánbérig.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés