FONTOS Mi történik itt? - Ebben a kerületben 400 millió forintnál is drágább egy átlagos új lakás
 
Portfolio signature

Rendszerek sorsát döntik el a béremelések - Mit mutat Magyarország példája?

Mind a Kádár-korszakban, mind a 2000-es években az ország eladósodásának terhére sikerült reálbér-növekedést elérni – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) A reálbérek három évtizede című online konferenciáján. A szakmai fórumon azt a kérdést is megvizsgálták, hogy a reálbérek alakulása mennyiben határozza meg a választások kimenetelét.

A konferencia bevezető előadását Botos Katalin egyetemi tanár, az Antall-kormány bankügyekért felelős tárca nélküli minisztere tartotta, aki férjével, Botos Józseffel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nyugalmazott intézetvezető tanárával tavaly egy tanulmányt írt arról, hogy 1960-tól napjainkig miként alakultak a reálkeresetek Magyarországon.

„A politika legitimációjához elkerülhetetlen a reálbér-alakulás figyelemmel kísérése. A polgárok politikai elégedettségét alapvetően a reál-jövedelmek alakulása befolyásolja” – fogalmaztak a szerzők elemzésük bevezetőjében. E vezérfonal jegyében Botos Katalin az MKT online konferenciáján tartott előadásában bemutatta, hogy az 1990-es rendszerváltozás előtti harminc évben a reálbér – az utolsó három év, 1987-89 közötti időszak kivételével – emelkedett.

Amikor pedig csökkenni kezdett a reálbér, láss csodát, a rendszer megbukott

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés