Portfolio signature

Tizenkétszeres magyarországi szélerőmű kapacitással az új gázerőműveket is meg lehetne spórolni

A jelenlegi magyarországi szélerőmű kapacitások tízszerese (3,3 GW) mellett sokkal jobban ki lehetne tölteni a magyar energiatermelésben azokat a hullámvölgyeket, amelyek a naperőművek napközbeni túltermeléséből adódnak, és amelyek miatt ahogy a rámutattunk, rendszeresen vissza kell terhelni a Paksi Atomerőművet is – emeli ki friss összefoglalójában az Energiaklub szakértője. A Regionális Energiakutató Központ (REKK) szintén friss modellszámításai pedig azt mutatják, hogy nemzetgazdaságilag az lenne a legolcsóbb és legtisztább megoldás, ha a kormány által 2030-ra megcélzott 12 GW naperőmű kapacitás mellé nem 1, hanem 4 GW szélerőmű kapacitás épülne ki, mert így az importáram döntő részének kiváltása mellett a tervezett három új rugalmas gázerőművet (CCGT) is meg lehetne spórolni. Ezekről az izgalmas kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre itt már lehet jelentkezni.

Magyar László, az Energiaklub szakértője a friss anyag grafikái segítségével arra mutat rá: egy idén márciusi hét vizsgálata során jól látszik, hogy ha a jelenlegi szeles kapacitás tízszeresével (3300 MW) rendelkeznénk, az ki tudná tölteni a naperőművek napközbeni áramtermelésének hullámvölgyeit. Arról viszont nem ír, hogy az így napközben megtermelt még több villamosenergiával mit lehetne kezdeni érdemi energiatároló kapacitások nélkül (jelenleg kb. 30 MW a beépített kapacitás az országban, ami 2026 nyarára az energiatároló pályázat friss eredményei nyomán 440 MW-tal nőhet). Jelenleg ugyanis már nagyon mélyre, egyre gyakrabban negatív tartományba zuhan a nagykereskedelmi másnapi áramár, illetve jelentős nettó áramexport bonyolít az ország.

Forrás: Energiaklub, Magyar László cikke, grafika: Tallér Vivien

Hosszabb, éves időtávot nézve arra mutat rá Magyar, hogy a magyarországi naperőművek kihasználtsági rátája 14-15%-os, míg a szélerőműveknél eddig 22-23% körül volt, de a mai modern szélturbinák már 30% körüli vagy azt meghaladó kihasználtsággal működhetnének Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy 6000 MW naperőművi kapacitásból adódó villamosenergiát meg tudna termelni egy fele ekkora szélerőművi összkapacitás, ami a jelenlegi 330 MW-nyi magyar beépített kapacitásnak bő tízszerese lenne. A véglegesítés előtt álló Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) 1000 MW összesített szélerőmű kapacitást céloz meg 2030-ra, tehát a jelenlegi 330 MW-hoz képest 670 MW bővülést, amelyet egy friss kormánydöntés alapján Győr környékén lényegében egy nagy szélerőmű parkban tervezné a kormány.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés