Portfolio signature

Teljesen új különadót vetnének ki a válságon nyerészkedő cégekre

Az olyan válságok társadalmi és gazdasági hatásainak enyhítésére, mint a közelmúltbeli energiaár-emelkedés, az extraprofit-adók fő célja a vagyon igazságosabb elosztásának biztosítása kell, hogy legyen. Az ilyen terhek bevezetése azonban kihívást jelent, mivel a vállalatok a profitjuk áthelyezésével vagy a költségszerkezetük kiigazításával megpróbálják elkerülni azokat. Egy alternatív módszer lehetne a piaci kapitalizáció alapján kivetett adó, amelyet a vállalatok nehezebben tudnak manipulálni – mondta Manon Francois, az EU Tax Observatory és a Paris School of Economics kutatója a Portfolio-nak adott interjújában. A szakértő egy új megközelítést javasol az eddig alkalmazott többletnyereség-adók helyett.

Miért kellene megadóztatni a vállalatok rendkívüli nyereségét?

Nem új gondolat, hogy megadóztatjuk a vállalatok többletnyereségét vagy bevételeit, amelyek nem a vállalat termelési tényezőiből következnek. Ezek a többletnyereségek nem a cégek túlzott termelékenységéből adódnak, hanem olyan külső tényezőknek köszönhetők, mint a mostani energiaválság.

Az általam javasolt elképzelés az, hogy ezt a pluszbevételt úgy adóztassuk meg, hogy közben ne torzítsuk teljesen a piacokat, a vállalatok pedig ne változtassák meg teljesen a viselkedésüket. A jelenlegi ágazati extraprofit-adókkal az a baj, hogy a nagy multinacionális cégek a külföldi jelenlétük és az alacsony adózású helyeken lévő leányvállalataik miatt átcsoportosíthatják a nyereségüket.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés