Portfolio signature

Ítéletet mondanak Magyarországról, az USA miatt felbolydulhatnak a piacok

Magyar szempontból a hét legfontosabb eseménye a Moody's új hitelminősítői döntése lesz, de fontos makroadatok érkeznek a KSH-tól és a Magyar Nemzeti Banktól is. A nemzetközi statisztikák közül a legizgalmasabb az amerikai GDP-és PCE-inflációs adatokra figyelnek majd a piacok, valamint érkezik a Fed Bézs könyve is.

Magyar szempontból a múlt héten a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése volt a leginkább várt esemény, de izgalmat ez sem hozott: a várakozásoknak megfelelően a jegybank fél százalékponttal csökkentette a kamatlábakat.

A lépés nem volt meglepő, az elmúlt időszakban nem történtek olyan váratlan események, amelyek alapjaiban befolyásolhatták volna a kamatpolitikát. Az infláció az előrejelzéseknek megfelelően minimálisan emelkedett, a forint pedig a javuló globális tőkepiaci hangulatnak köszönhetően erősödni tudott. A pénzpiaci stabilitás sem szolgáltatott okot a kamatlábak módosítására. Virág Barnabás alelnök a döntés utáni tájékoztatón továbbra is az óvatosságot hangsúlyozta, az év második félévre vonatkozóan igen óvatosan fogalmazott, csupán annyit mondott, hogy „nincs hová sietnünk”, vagyis a második félév várhatóan jóval kisebb lazító lépéseket hoz majd.

Nemzetközi téren a szerdán kiadott Fed-jegyzőkönyv rontott a piac hangulatán. Az amerikai jegybank fed jegyzőkönyv rontott a hangulaton, noha meglepetést ez sem okozhatott. A Federal Reserve legutóbbi ülésén a résztvevők kifejezték csalódásukat a legfrissebb inflációs adatokkal kapcsolatban, azonban továbbra is úgy gondolják, hogy az árnyomás hamarosan enyhülni fog. A döntéshozói testületben a gazdaság erős teljesítménye miatt vita folyt arról, hogy a jelenlegi monetáris politika mennyire korlátozó. Ezt a kérdést az infláció visszaszorítása érdekében lényegesnek tartják.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mik lesznek a legfontosabb események Magyarországon?
  • Milyen nemzetközi makroadatokra figyelünk a jövőhéten.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés