Portfolio signature

Tovább csúszik lefelé Magyarország a költségvetési rangsorban

Magyarország a költségvetés átláthatóságát vizsgáló, két évente megjelenő Open Budget Survey nemzetközi felmérésben a maximális 100-ból 22 pontot gyűjtött be. Ez nemcsak önmagához képest jelentős gyengülés (két évvel ezelőtt még 44 pontos eredményt ért el), hanem más országokhoz képest is látványos romlás: a vizsgált 125 ország rangsorában a 100. helyre került hazánk, ez egyben a régió legrosszabb teljesítménye.

Az International Budget Partnership kétévente publikálja az Open Budget Survey felmérés eredményeit, amivel nemzetközi kontextusba lehet helyezni egy-egy költségvetés, költségvetési politika transzparenciáját, leegyszerűsítve a minőségét. A vizsgálat készítői szerint ez az egyetlen összehasonlítható, tényeken alapuló, független és rendszeres felmérés a költségvetési átláthatóságról, felügyeletről és társadalmi részvételről. Ennek keretében minden országban a helyi szakértők (Magyarországon a Költségvetési Felelősségi Intézet) nyolc költségvetési kulcsdokumentum elérhetőségét és információtartalmát vizsgálják. Kizárólag az időben közzétett, bárki által online elérhető kulcsdokumentumok értékelhetőek. A szerdán megjelent közlemény arra is kitér, hogy a kérdőíves eredményt az adott ország kormánya is véleményezheti. A magyar kormány a korábbi felmérések során hozzájárult a teljeskörűséghez észrevételeivel (amelyek indokolt esetben az eredeti választ módosították), de az előző felméréshez hasonlóan az OBS 2023 során visszautasította ezt a lehetőséget.

Az alábbi ábrán jól beazonosítható, hogy a magyar teljesítmény mennyire kilóg a releváns versenytársak számaihoz képest.

regios osszevetes open budget
A költségvetés átláthatóságának minősége Magyarországon, más országokkal, és csoportokkal összevetve (az Open Budget Index értéke alapján rendezve). Forrás: Open Budget Survey

A két évvel ezelőtti eredményeket ebben a cikkünkben dolgoztuk fel:

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés