Portfolio signature

Így emelik az egekbe a benzinárat az olajhatalmak - Mi áll a háttérben?

Vasárnap összeültek az olajhatalmak, hogy megvitassák a következő hónapok kitermelési politikáját. A találkozók a vártnál eseménydúsabban alakultak, a döntéseket meredek olajár-zuhanás követte, ilyen mértékű esést már több, mint fél éve nem tapasztaltunk. De vajon jól értelmezi a piac az OPEC döntését, vagy esetleg túlreagálás lehet az ilyen mértékű olajár-esés? Miért nem olyan kedvező a helyzet, mint ahogy elsőre látszik? Ami talán a legfontosabb: mit jelent mindez a hazai üzemanyagokra nézve, ismét egekbe szökhet a benzin ára Magyarországon?

Döntöttek az olajhatalmak

A vasárnap tartott, immár 37. alkalommal megszervezett OPEC és OPEC+ vezetői találkozók a vártnál eseménydúsabban alakultak. A tárgyalások eredményei rövid távon nyomás alatt tarthatják az olajárakat (a piaci reakció már meg is érkezett, erről később), de az UBS elemzői szerint

a meghozott döntések középtávon támaszt adhatnak az olajáraknak, csökkenthetik az áresés irányába mutató kockázatot.

Vasárnap két találkozóra került sor: a tervezett 37. OPEC és OPEC+ miniszteri találkozóra, amelyet virtuálisan tartottak, valamint egy másik, Rijádban tartott személyes találkozóra, amelyen Szaúd-Arábia, Oroszország, Irak, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Kazahsztán, Algéria és Omán energetikai vezetője vett részt.

Miől szól még ez a cikk?

  • Miről döntöttek az olajhatalmak, és mi ebben a meglepő?
  • Hogyan befolyásolja a friss politika a globális olajpiaci egyensúlyt?
  • Mit jelent mindez a hazai üzemanyagárakra nézve? Ismét egekbe szökik a benzin ára??
  • Mi alakítja még az üzemanyagok árát?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés