Portfolio signature

Nagyot veszített volna Magyarország, ha nem lép be az Európai Unióba

Hajlamosak vagyunk az EU-tagságunkra elsősorban gazdasági szempontból tekinteni, hiszen ez egy megalapozott érv amellett, hogy jól jártunk a belépéssel. Az Unió részéről Magyarországnak utalt források összege már önmagában meggyőző lehet, de nem ez az egyedüli ok, ami miatt jól jártunk a belépéssel – és nem is a legfontosabb. Érdemes megvizsgálni, hogy a régiós országok közül a belépők gazdasági teljesítménye felülmúlta-e azokét, akik kimaradtak.

Magyarország jól döntött, amikor belépett az Európai Unióba, a tagság ugyanis jelentősen hozzájárult gazdaságunk fejlődéséhez

– ez az egyik leggyakoribb érv az Unióról szóló hazai vitákban. Bár a hazai politikai képződmények véleménye látványosan megoszlik arról, hogy valójában mennyire jártunk jól a tagsággal, arról azért többé-kevésbé egyetértés van, hogy az EU részének lenni gazdaságilag legalább valamennyire előnyös.

Nehéz meghatározni, hogy a tagság összességében mekkora előnyökkel jár (bár olykor-olykor vannak erre vonatkozó kísérletek), az EU-ba való belépés ugyanis több csatornán keresztül hatott a gazdaságunkra. A nagyjából 63 milliárd euró (mai áron több mint 24 ezer milliárd forint), ami tagságunk 20 éve alatt vissza nem térítendő forrásként a magyar költségvetésbe nettó értelemben beáramlott ugyanis csak egy – és nem a legnagyobb része – az EU-tagságból eredő pozitívumoknak.  

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Jól járt Magyarország az EU-tagsággal?
  • Hogyan hat az uniós tagság a gazdasági fejldősére?
  • Hogyan teljhesítettek a 2004-ben belépők a kimaradókhoz képest?
  • Miért nem garancia az EU-s tagság a felzárkózásra?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés