Minél mélyebbre zuhan az áramár, annál nagyobb a megtérülés - Különleges megoldás segít ebben a helyzetben
Gazdaság

Minél mélyebbre zuhan az áramár, annál nagyobb a megtérülés - Különleges megoldás segít ebben a helyzetben

A naperőművek gyors magyarországi terjedése miatt a szabadpiacra termelő projektek megtérülése összeomlott, míg a vanádium alapú 4-6 órás energiatároló megoldás képes kezelni ezt a kihívást azzal, hogy a napközben megtermelt villamosenergiát az esti fogyasztási csúcs során adja le – mutatott rá a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban Mihalovics Péter. Az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke ezért azt hangsúlyozta, hogy a hidrid rendszer segítségével minél mélyebbre zuhan az áramár a napközbeni túltermelés mellett, annál nagyobb megtérülést lehet elérni, így a különleges technológiájú energiatárolás üzleti befektetésként is jó lehetőség. A vezetővel annak apropóján beszélgettünk, hogy a napokban helyezték üzembe a Veszprém vármegyei Öskü mellett egy naperőműhöz kapcsolódóan a vanádium alapú energiatároló rendszert, amely egy valós piaci körülmények közötti demonstrációs projekt; és nemzetközi tapasztalatok alapján nagyon bízik abban, hogy itthon is rohamosan terjed majd ez a megoldás.

Portfolio: A napokban adták át a Veszprém vármegyei Öskün a hat órás energiatárolásra alkalmas, vanádium alapú demonstrációs projektet, ami az egész kelet-közép-európai térségben különleges megoldás. Hogyan jutottak idáig, és mit érdemes röviden tudni erről a technológiáról?

Mihalovics Péter: Egy Vanádium Redox Flow Battery System névre hallgató technológia telepítéséről van szó, de valóban érdemes visszanyúlni kicsit ahhoz, hogy hogyan is jutottunk idáig. Az Ideona Zrt. közel 6 éve foglalkozik villamosenergia-tárolással, kezdetben tanácsadóként. Megvalósíthatósági tanulmányokat készítettünk nagy energetikai vállalatok, így például az MVM, illetve az MSZKSZ részére. Annyira közel kerültünk így a világban szerzett tapasztalatok és tanulmányok megismerésén keresztül ehhez a vanádium alapú technológiához, hogy 2020-ra kizárólagos szakmai képviselőivé váltunk a közép-európai régióban.

Ez miben különleges energiatárolási megoldás?

Az ipari villamosenergia tárolás területén három főbb technológia versenyez egymással: a lítium alapú, a nátrium-szulfát alapú és a vanádium alapú. Ez a három technológia az, ami jelen pillanatban referenciával bír és a világ különböző pontjain a különböző rendszerszintű problémák kezelésére megoldásként használja a piac, illetve a rendszerirányító.

2020-ban elkezdtünk egy olyan modellezéssel foglalkozni, ami Közép-Európában mindenképpen úttörő volt, igaz a Távol-Keleten, Ausztráliában, Amerikában már egy évtizedes tapasztalattal bírt az üzletág, ami a vanádium alapú energiatárolás és a napelemparkok hibrid formában történő üzemelését modellezi pénzügyi és jogi értelemben is. Ezek a tapasztalatok segítettek abban, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 2022-ben kiírt, a karbonmentes villamosenergia elektrokémiai tárolását célzó pályázaton sikerrel indultunk a Pannon Egyetemmel és a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen az Ideona Zrt. konzorciumi vezetősége mellett.

Ezen lépések mentén jutottunk el a most elindított demonstrációs projekthez, amikor valós körülmények között kezdtük el tesztelni egy naperőmű mellett a Vanádium Redox Battery Flow rendszert.

Mihalovics Peter foto2

Milyen területen segíthetnek ennek a projektnek a tapasztalatai?

Az elmúlt években fordulat állt be a villamosenergia-piacon is, mert a naperőművek egyre nagyobb telepített kapacitása miatt csúcsokat dönt a napközbeni villamosenergia-termelés, és egyre gyakrabban alakulnak ki negatív áramárak a másnapi piacon.

Ilyen környezet mellett valójában összeomlanak azok a megtérülési modellek, amelyeket a szabadpiacra termelő naperőművek tulajdonosai korábban terveztek.

A mi technológiánk arra ad lehetőséget, hogy a naperőműparkok mellé telepített 4-6 órás rendszer segítségével a napközben termelt többlet villamos energiát átvigyük az esti fogyasztási csúcsokra. Tehát a termelési csúcsokat összehangoljuk a fogyasztási csúcsokkal. Nekünk ez az üzleti modellünk, és ennek a megtérülését próbáljuk alátámasztani a most indult projekt segítségével.

Mit kell tudni ennek a projektnek a fizikai tulajdonságairól?

Egy 250 KW névleges teljesítményű, 1500 KWh kapacitású, 6 órás vanádium alapú akkumulátor rendszerről van szó. Ez azt jelenti, hogy 7 darab 20 lábas konténerben van elhelyezve a rendszer, és egy 250 KW-os napelempark mellé van telepítve. A projekt keretén belül azt vizsgáljuk, hogy milyen hatékonysággal, milyen rendszerben, milyen veszteséggel tudjuk a napközben a napelempark által megtermelt energiát átvinni az akkumulátor rendszeren keresztül az esti órák fogyasztási csúcsába.

A projekt legfőbb célja az, hogy demonstráljuk a vanádium alapú akkumulátor technológia előnyeit a konkurens technológiákkal szemben, főként naperőművel integrált modellben, valamint a gyakorlatban tudjuk vizsgálni a rendszerstabilizációs képességét ennek a hibrid modellnek.

Ideona_napelem eromuvel kombinalt Vanadium alapu hibrid villamosenergiatarolo uj
Kép forrása: Ideona Zrt.

Milyen eredményekre számítanak a nemzetközi tapasztalatok alapján idehaza ennél a projektnél?

Arra számítunk, hogy minden olyan menettulajdonság szempontjából, ami lényeges a rendszerstabilizációs képesség terén, a vanádium alapú akkumulátorok malmára hajtják a vizet a tapasztalatok.

Mire alapozza ezt a határozott várakozását?

Például arra, hogy a vanádium alapú technológia életciklusa 25 év felett van, szemben mondjuk a lítiuméval, amely rendszerek átlagos életciklusa 5-6 év. Azt is tudni kell, hogy ennek 20 ezer darab töltése van, szemben a lítiummal, aminek 6 ezer darab van csak. Azt is lényeges, hogy semmilyen veszélyes hulladékot nem termel a vanádium alapú akkumulátor, még a hosszú életciklusa mellett sem, amit utána ne lehetne újrahasznosítani.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy ellentétben a lítiumos technológiával, melyek üzemi hőfoka 50-60 fok körül jár, ezek nem tűz és robbanásveszélyesek, hiszen 30 fokos üzemhőmérsékleten működnek.

A legfőbb előnye a vanádium alapú rendszereknek, hogy a villamosenergia rendszerstabilizációra lényegesen alkalmasabb a hatórás tárolási rendszer, mint a lítium alapú, amely másfél órát tud maximum.

Ez ugye azt jelenti, hogy a termelési csúcsot csak másfél órával tudja eltolni.

Mihalovics Peter foto1

Ez mit jelent a magyarországi napsütéses órák tekintetében?

Azt, hogy ha délután 16-17 óra magasságáig süt a nap, akkor egy lítiumos rendszerrel csak másfél órával tudom a napközbeni termelési csúcsot az esti időszak felfutó fogyasztási csúcsába áthelyezni, amely csúcsok jellemzően 19, 20, 21, 22 óra környékén alakulnak ki. Az általunk képviselt technológia viszont 4-6 órában képes ezt áthidalni.

Így tehát a délután 5 órakor betárolt villamos energiát még este 10 órakor is képesek kiadni ezek a rendszerek, és meglátásom szerint ez a legnagyobb előnye ezeknek a rendszereknek.

Ezek a műszaki előnyök mit jelentenek az anyagiak, pontosabban a megtérülés terén?

Befektetői szemmel azt érdemes nézni, hogy

a valós bekerülési értéknek számító teljes életciklusra vetített beruházási költsége kifejezetten alacsony a vanádium alapú rendszereknek: kevesebb, mint a fele a lítiuménak.

Ez úgy jön össze, hogy bár a lítiumos akkumulátorok világpiaci ára olcsóbb, de mivel az életciklusuk csak hat év, míg a vanádium alapúaknak legalább 25 év, így a total cost of operation lényegesen alacsonyabbra jön ki.

Mindezek mellett mi a valódi célja a most elindult pilot projektjüknek?

Az, hogy alá tudjuk támasztani a technológia piaci relevanciáját. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a támogatási szerződésben vállalt határidő lejárta előtt egy évvel be tudtuk kapcsolni az erőművet, mert mi nagyon hiszünk abban, hogy ennek a technológiának a piaci relevanciája hatással lesz a rendszerstabilizációs problémák megoldására is.

Van olyan eddigi fejlemény, amely megalapozza ezt a hitet?

Az Ideona Zrt. a partnereivel közösen négy nyertes pályázatot nyújtott be a tavasszal lezárult METÁROLÓ ipari energiatároló tender 30 év fölötti tároló technológiáknak fenntartott ablakában, és két másik projektben technológia beszállítóként működik közre. A 6 projekt keretében közel 40 milliárd forint értékű villamosenergia tárolórendszereket telepítünk ebben a technológiában. Ez összesen 40 megawatt névleges, és 170 megawattóra kapacitású parkot jelent, és mindezt természetesen 2027 év elejéig kell végrehajtanunk, hiszen uniós helyreállítási, RRF forrás felhasználásáról van, ezért a pénzügyi elszámolással is végezni kell 2027. január 1-ig.

A banki-finanszírozói oldal hogyan áll ehhez a technológiához, illetve az általa kínált megtérülési pályához?

A több éves üzleti modellezésünk tapasztalatai alapján, illetve a banki kollégákkal közösen egy technológiaspecifikus, "dobozos" finanszírozási termék kialakítását készítjük elő az év második felére, mert abban hiszünk, hogy egy terméknek a validációja kizárólag akkor történhet meg, ha a piac is hitelesíti annak a létjogosultságát.

Az jól látszik már, hogy

a bankos kollégák is értik azt a helyzetet, ami a napelem-zöldenergia világában a napközbeni árak körében kialakult az elmúlt fél évben, miszerint nincs jelenleg más technológia, mint a villamosenergia-tárolók üzemszerű telepítése.

Azok a naperőmű projektek, amelyek nem rendelkeznek se KÁT-os, se METÁR-os szerződéssel, hanem a szabadpiacra termelnek, vagy majd termelnének villamosenergiát, ők már szembesültek azzal, hogy a napközbeni árak milyen mélységekbe képesek zuhanni. Ez a hosszú távú áramvásárlási (PPA) szerződések megkötési képességére, és így a banki forrásszerzési lehetőségekre is hat.

Meglátásunk szerint a szabadpiacra termelő, vagy azt tervező naperőmű projekteknek az egyedüli kiút az üzleti modelljük összeomlásából az, hogy olyan hibrid erőmű megoldásban gondolkodnak, mint amelyet a minap telepítettünk, azaz a naperőmű mellé vanádium alapú, tehát hosszú tárolásra képes energiatároló rendszert is telepítenek.

Mihalovics Peter foto5

Jól értem, hogy arról van szó: minél mélyebbre esnek napközben az áramárak a naperőművek túltermelése miatt, a vanádium alapú tároló rendszerek segítségével annál inkább megtérülő az üzleti modell?

Igen, abszolút. Fontos hozzátennem, hogy mi nem zsenik vagyunk, egyszerűen csak letapogattuk és a hazai helyzetre adaptáljuk azt, ami a Távol-Keleten, Japánban, Kínában, Ausztráliában, Észak-Amerikában már egy évtizeddel ezelőtt lezajlott, miszerint a napelemparkok napközbeni termelési csúcsából adódó többlet villamosenergiát hogyan lehet áthelyezni az esti fogyasztási csúcsok idejére. Mivel Magyarországon is gyorsan felfutott a naperőművek beépített kapacitása, előre láttuk, hogy ez a probléma valószínűleg itthon is be fog köszönteni.

Említette, hogy a megtérülésben is felveszi a versenyt a vanádium alapú technológia a lítium alapúval, ez mit jelent konkrétan?

A vanádium alapú technológia a 6 évvel ezelőtti villamosenergia piaci körülmények között nem nagyon érte meg, mert 20 év fölött járt a megtérülése. A jelenlegi villamosenergia piaci körülmények között viszont 10 év alatti a megtérülése úgy, hogy 25 felett jár az életciklusa.

Ez tehát azt jelenti, hogy ez egy kiváló befektetés, és az is a célunk, hogy ráébresszük a piacot arra: ez az irány üzleti alapon, jó befektetésként rendszerstabilizációs képességet hoz létre.

Ezzel pedig egyszerre több problémát, illetve kihívást is meg lehet oldani a magyar villamosenergia piacon, hiszen a kiegyenlítő energiapiacon, például az aFRR-szabályozásban, tud szerepet vállalni a tároló, és közben a bankok zöld technológiával kapcsolatos forráskihelyezési kényszerére is megoldást nyújt.

Azt ugyanis látni kell, hogy mi az esti fogyasztási csúcsokban is valós zöld áramot tudunk értékesíteni, ami rendkívül fontos szempont a finanszírozóknak is, de egyúttal a felhasználóknak is, amelyeknek kemény zöldítési céljaik vannak a következő évekre vonatkozóan. Több autóipari beszállítóval is tárgyalunk, amelyek mind elmondták, hogy 2028-tól kezdve már nem alkalmazhatnak zöld igazolásokat, certifikátokat, valós zöld áramra van szükségük a célok eléréséhez.

Mennyire könnyen hozzáférhető a vanádium és hogy néz ki a piac?

Világszinten három nagy gyártó van ebben a technológiában, egy japán, egy osztrák, és egy skót, és nekik, illetve a kínaiaknak mind vannak vanádium bányáik a világ különböző területein, például Kanadában, Oroszországban, Dél-Afrikában, illetve Kínában, ahol ki tudják termelni az alapanyagot. Az Ideona Zrt. ennek a három nagy gyártónak a kizárólagos viszontértékesítő partnere a régióban.

Vannak, akik a hidrogénalapú energiatárolási és zöldítési megoldásokban hisznek, Ön hogyan látja?

A vanádium alapú technológia és a hosszú ciklusú energiatárolási rendszer a világ számos részén már bizonyított valós piaci körülmények között, és most nincs idő kutatás-fejlesztési fázisban lévő projektekkel 5-10 évet eltölteni. A mi Öskü melletti projektünk is valós piaci körülmények között demonstrálja már, hogy a technológia nemcsak műszakilag, hanem pénzügyileg is életképes.

Arra számítok, hogy a következő öt évben gombamód elszaporodnak majd itthon az ilyen megoldások, sőt: egyszerűen nem látok más lehetőséget a következő 5-10 évre, mint ezt a vanádium alapú tárolási technológiát.

Mihalovics Peter foto4

Címlapkép és képek forrása: Kovács Bálint

A cikk elkészítésében a magyar nyelvre optimalizált Alrite online diktáló és videó feliratozó alkalmazás támogatta a munkánkat.

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
franciaország