Óriási választási fordulatok: leváltották az ellenzéket, megbillentették a kormánypártot
Gazdaság

Óriási választási fordulatok: leváltották az ellenzéket, megbillentették a kormánypártot

Portfolio
Egyik oldalról alig mozduló erőviszonyok, másik oldalról földindulásszerű változások - ilyen ellentmondásosan összegezhető az önkormányzati és európai parlamenti választások eredménye. A tegnapi események, az azok következményei több ponton bizonytalanságot hoznak a gazdasági irányításban is.

Ha a rengeteg választási eredményre tekintünk, nagyon vegyes kép tárul elénk. Amiben alig látunk változást:

1. A kistelepüléseken megingathatatlan a Fidesz. Bár a Mi Hazánk népszerűsége érezhetően nőtt, a (nem túl jelentős politikai erőt képviselő) megyei közgyűlések továbbra is narancs többségűek. Ehhez valószínűleg kellett az is, hogy a Tisza Párt nem állított megyei listákat.

megyei kgy

2. A megyei jogú városok küzdelme döntetlen közeli eredményt hozott. A Fidesz elhódított négy települést (Baja, Eger, Miskolc, Salgótarján), de elbukott hármat (Győr, Nagykanizsa, Szolnok), ezek közül Győr a gazdasági erejénél fogva különösen fájdalmas lehet.

3. A fővárosi kerületekben alig történt változás. A Fidesz elhozta az I. kerületet, de elveszítette a XII. kerületet, és (ha nem is az ellenzékkel szemben) a XXI. kerületet.

bp ker

4. Még teljesen bizonytalan, de egyelőre arra mutatkozik egy hajszálnyival nagyobb esély, hogy a főpolgármester személye sem változik.

A választásokon azonban óriási változások is történtek.

5. A fővárosi közgyűlés teljesen átalakul. A Fidesz azért módosította a választási rendszert, hogy a közgyűlési többséget megszerezze, de a feladat csak félig sikerült. A baloldali ellenzék ugyan nagyon durván bukta a pozícióit, de ennek nyertese a Tisza lett, így a Fidesz súlya csak egyharmados. Akárki lesz a polgármester, a mögötte álló erők nem fognak többséget képezni, a Tisza jövőbeli magatartása a közgyűlésben pedig egyelőre teljesen kiszámíthatatlan. Ezzel a főváros gazdálkodása körüli bizonytalanság még nagyobb lehet.

bp kozgy

6. Ennél is nagyobb horderejű változások történtek az európai parlamenti választáson. Pedig az, hogy az EP-be melyik 21 magyar képviselő ül be, látszólag nem sokat számít. Az EP listás szavazása ugyanakkor felfogható egy politikai erőt, támogatottságot legitimáló aktusnak. Márpedig ebben a szavazásban a baloldal a megsemmisülés szélére sodródott, és emellett évek óta a parlamentben lévő pártok támogatottsága süllyedt a láthatatlan szint környékére.

7. A Fidesz végül is fölényesen győzött, de a 44%-os eredménye elmarad a várakozásoktól, különösen ha figyelembe vesszük, hogy milyen erőforrásokat mozgatott meg ezért a győzelemért.

8. Végül pedig végérvényesen felhelyezte magát a belpolitikai térképre egy új, erős vetélytárs, a Tisza.

Ilyen körülmények között futunk neki egy új választási kampánynak. Mert ez még csak a főpróba volt, az igazi megmérettetés szűk két év múlva jön. Ha a mostani eredményeket összerakjuk

  • a költségvetés megroggyant helyzetével,
  • a gazdaságpolitikába visszatérő választási ciklikussággal (stop-go),
  • az illékony forinterővel,
  • az olyan gazdaságpolitikai változásokkal, mint egy jövő évi jegybankelnök-váltás,
  • a gazdaságpolitika kockázatkedvelő, akár konfrontatív attitűdjével,

akkor sejthetjük, hogy rázós két év várhat ránk.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szavazás 2024 szavazólapok érvénytelen főpolgármester-választás