Szavazatok újraszámlálása: vajon megfordul az eredmény a főpolgármester-választáson?
Gazdaság

Szavazatok újraszámlálása: vajon megfordul az eredmény a főpolgármester-választáson?

Portfolio
Csütörtökig lehet kezdeményezni a szavazatok újraszámlálását. Ezt meg fogjuk tenni - jelentette be Facebook-posztjában Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt.

Ami a választás eredményét illeti: csütörtökig lehet kezdeményezni a szavazatok újraszámlálását. Ezt meg fogjuk tenni. 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztünk Karácsony Gergellyel. Egy demokráciában az a minimum, ha ezután

a szavazatokat újraszámolják, főleg, hogy számos rendszerszintű visszásságról kaptunk jelzést az érvénytelenné nyilvánított szavazatok kapcsán.

Ezeket be fogjuk mutatni - fogalmaz Facebook-posztjában.

A politikus azt is előrevetíti, hogy a jogerős döntést, bármi is legyen az, el fogja fogadni. Ha Karácsony Gergely győzelme jogerős lesz, gratulálni fogok neki - tette hozzá.

Emlékezetes, a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői ülésén megállapította a főpolgármester-választás eredményét. Karácsony Gergelyt a választók 371 466 szavazattal választották főpolgármesterré. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 142 szavazatot kapott. Vagyis a jelenlegi főpolgármester 324 szavazattal nyert, ami rendkívül szoros versenyt jelent.

A Nemzeti Választási Iroda végleges, nem jogerős adatai szerint a lebélyegzett 806 142 szavazólap közül 24 592 volt érvénytelen. Ez 3%-os arányt jelent és az 5 évvel ezelőtti 8 ezer érvénytelen szavazatnak a sokszorosa. Könnyen lehet, hogy Vitézy Dávid erre utalt, amikor rendszerszintű visszáságokról beszél.

Vagyis a főpolgármester-választás esetleges megfordulása (Vitézy Dávid oldalára Karácsony Gergely oldaláról) attól függ, hogy a szavazatok újraszámlálásakor, amikor a 24 592 érvénytelen szavazólapot is megvizsgálják, mire jutnak az illetékesek, és az esetleges felülvizsgálat hoz-e új szavazatokat Vitézy Dávid számára és ha igen, pontosan mennyit. Mindez azért is izgalmas, mert csupán 324 darabos hátrányt kellene ledolgoznia.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy ezek az érvénytelen szavazatok honnan származtak, milyen szavazóktól. Erre készítettek modellszámítást a Defacto blog közgazdászai, akik ezt a 444.hu-n megjelent cikkükben publikálták. Számításaik szerint a fideszes szavazók fegyelmezetten leszavaztak Vitézy Dávidra, a Tisza szavazók között viszont nem volt olyan, aki érvénytelenül szavazott volna a főpolgármester-választáson (ez arra enged következtetni, hogy nem követték a Tisza Párt alelnökének, Magyar Péternek a választások előtt tett felhívását). Arányaiban a legtöbb érvénytelen szavazatot a pártlistán Fidesz-KDNP-re szavazók adták le és megállapítják a szakemberek: igazából pont ezek a fideszes szavazatok hiányoztak Vitézy főpolgármesterségéhez.

nvi fopolgarmester valasztas
Forrás: NVI

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
balaton tó nyár