Portfolio signature

Nem hitted volna, hogy mekkora a bérszakadék Magyarországon

Magyarországon a dolgozók több mint kétharmada az átlagbér alatti összeget visz haza – derült ki a KSH adataiból, amelyet a Portfolio kérésére közölt a hivatal. Az exkluzív adatok azt mutatják, hogy népesség legjobban és a legrosszabbul kereső 10%-ának bére között nyolc-kilencszeres a különbség, de még a kilencedik decilis (második legjobban kereső tized) és a tizedik között is kétszeres. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ki mennyi pénzt vihet haza, és azt is, hogy mi az oka a nagynak látszó szakadéknak.

Minden hónapban óriási vita övezi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) átlagbérekről szóló gyorstájékoztatóit az olvasók körében. Főleg az elmúlt években erősödött fel a kommentáradat a közösségi oldalakon. Nem is csoda, hogy sokan értetlenkednek, hiszen olyan gyorsan nőnek a bérek, amire csak nagyon ritkán van példa. Néhány éve még 400 ezer forint körül mozgott, tavaly már bőven 500 ezer felett volt, idén pedig már a 600 ezret is meghaladja a bruttó átlagbér.

A dolog mögött azonban nem valamiféle trükk húzódik meg, hanem az, hogy az „átlagember” nem az átlagbért keresi. Az átlagember a mediánbért viheti haza, aminél a dolgozók fele kevesebbet, a másik fele meg többet keres.

A bruttó mediánbér pedig az elmúlt évek trendjei alapján az átlag alig 80%-át teszi ki.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mennyi pénzért dolgoznak a legrosszabbul és a legjobban keresők?
  • Mekkora az egyenlőtlenség Magyarországon?
  • Mennyien keresnek az átlagbér alatt?
  • Melyik szakmákban érhető el az 1-1,5 milliós fizetés?
  • Mely szektorok vannak a csúcson és melyek a sereghajtók?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés