Portfolio signature

Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti

Ma este dönt Magyarország adósbesorolásáról a Fitch Ratings. A közgazdászok a három nagy hitelminősítő közül a Fitch ítéletét várják legjobban, hiszen a cég a közelgő leminősítésre utaló negatív kilátást tart érvényben. Elemzőket kérdeztük arról, hogy milyen döntést hozhat a hitelminősítő, és milyen piaci reakciók várhatóak.

Késő este dönt Magyarország adósságának besorolásáról a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő lépését nagy figyelem övezi, hiszen tavaly januárban az addigi stabilról negatívra rontotta az ország BBB szintű besorolásának kilátását. A negatív kilátás pedig azt jelenti, hogy két éven belül leminősítheti az országot a cég, ha nem látja, hogy javulnának a folyamatok.

A Fitch tavaly decemberben nem nyúlt hozzá a magyar besoroláshoz, illetve nem változtatott annak negatív kilátásán sem. Akkor azt írták, hogy a különadók nehezítik az üzleti környezetet, a kamattámogatások pedig rontják a monetáris politikai transzmissziót a Fitch szerint. Emellett negatívumként emelik ki az uniós források körüli elhúzódó bizonytalanságot, ugyanakkor hozzáteszik, hogy Magyarország finanszírozási pozíciója erős. Megemlítették azt is, hogy problémát jelent a magas adósságráta, az unortodox gazdaságpolitikai lépések, illetve a romló intézményi mutatók is. 

Decemberi elemzésük szerint leminősítéshez vezetne, ha nem sikerülne kezelni a makrogazdasági kockázatokat, a hitelességgel kapcsolatos fenntartásokat, a versenyképességet és a középtávú növekedési kilátásokat. Akkor is rontanának az adósbesoroláson, ha a fiskális politika még annál is lazább lenne, mint amit várnak, hiszen ez az adósságrátát emelkedő pályára állítaná.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Milyen szempontok alapján dönt a Fitch?
  • Mit gondolhat a költségvetésről, az adósságról, a GDP-növekedésről?
  • Mit várnak a közgazdászok a Fitch-től?
  • Mi lesz a forinttal, ha marad a negatív kilátás?
  • Mi történik, ha leminősítenek, és a bóvli szélére sodródunk?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés