Portfolio signature

Keményen beleállt a kormány gazdaságpolitikájába az IMF

Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy sürgősen reformokat hajtson végre a költségvetési egyensúly javításához, valamint ez szükséges a zöld átmenet előmozdításához és a hosszú távú kockázatok kezeléséhez is. Egy növekedésbarát és hiteles, a bevételi struktúra kiegyensúlyozottságát és a fenntartható kiadásösszetételt célzó költségvetési kiigazítási terv kidolgozása is sürgető  – többek között ezeket javasolja a magyar kormánynak a Nemzetközi Valutaalap most Budapesten járt missziója. Emellett hangsúlyozzák az államadósság csökkentésének és az MNB függetlenségének fontosságát.

A héten a Fitch Ratings sok területen levette a keresztvizet a magyar gazdaságról a múlt heti adósságbesorolási felülvizsgálatot magyarázó elemzésében, valamint az Európai Bizottság is túlzottdeficit-eljárást (EDP) kezdeményezett Magyarország ellen. Az említett jelentésekben megfogalmazottakhoz hasonló kritikákat tett közzé e heti magyarországi látogatása után az IMF missziója is. Ráadásul mind a három szervezet több nagyon fontos, a kormányzat számára sarkalatos gazdaságpolitikai intézkedéssel kapcsolatban írt le aggályokat és kifogásokat.

A hitelminősítő például az egyik legnagyobb kockázatnak a magyar kormányzás minőségét, valamint büdzsé helyzetét látta és konszolidációt szorgalmazott. Míg az uniós végrehajtó testület országspecifikus ajánlásaiban többek között az univerzális lakossági kamat- és ársapkák kivezetését javasolta, strukturális lépéseket vár el a költségvetési egyensúly javítására, valamint az orosz energiaexporttól való függőség csökkentését szorgalmazták.

A Nemzetközi Valutaalap mostani missziója is több rizikófaktort emelt ki rövid jelentésében, így is a magyar gazdaság bővülésére számítanak. Az IMF a kormány 2,5 százalékos várakozásaival majdnem megegyező, 2,3%-os idei, 2025-ben pedig 3,3%-os reál-GDP-növekedést prognosztizál, amelyet szerintük a belföldi fogyasztás és a beruházások fokozatos növekedése hajthat majd.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés