Előfizetői tartalom

Népesedési katasztrófa felé robognak a fejlett országok, Magyarországon a mamahotel a nagy gond

A 20-29 éves magyar fiatalok több mint fele (56%-a) szüleivel él. Ez a ráta meghaladja a világ fejlettebb országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban mért 50%-os átlagot – derül ki az OECD friss, különböző társadalmi mutatókat vizsgáló jelentéséből. Az elemzés idén kiemelten a termékenységi ráta, vagyis az egy nőre jutó gyermekek számának kérdésével foglakozott, amelynek alakulására hatással vannak a lakhatási költségek, ezen keresztül a mamahotelben élő fiatalok aránya is. A 2022-es adatok szerint az első gyermeküket átlagosan közel 29 évesen szülik a magyar nők, miközben az OECD átlaga 29,5 év. Ez az életkor itthon 2000-ben még 25 év volt.

A kétévente kiadott, az OECD-tagálamok különböző társadalmi mutatóiról átfogó képet adó A Society at a Glance című OECD-jelentés napokban megjelent idei kiadása kiemelten a termékenységi ráta kérdésével foglalkozik. Az OECD-tagállamokban az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a termékenységi ráta: 1960-ban még 3,3 volt a mutató, amely 2022-re már csupán 1,5...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés