Portfolio signature

2024-ben és 2025-ben sem fog teljesülni a költségvetési hiánycél

A frissen megjelent kormányzati szektor adatok is azt a várakozást támasztják alá, hogy a kormány elvétheti az idei megemelt hiánycélját, ez pedig szintén kedvezőtlen fejlemény a 2025-ös büdzsé szempontjából. Érdekes kérdés lesz azt látni, hogy a kiigazítási igényre hogyan reagál a kormány a közeljövőben.

Az elmúlt napokban ismét a figyelem középpontjába került a hazai költségvetés állapota. Kedden megjelent a kormányzati szektor idei első negyedéves adata, amely eredményszemléletben mutatja meg a 2024-es költségvetés állapotát. Mindez azért különleges, mivel az eredményszemlélet szerint számolt mutató releváns az EU és a piacok szempontjából is, és a havonta megjelenő pénzügyminisztériumi jelentések a pénzforgalmi számokat tartalmazzák. Másrészt épp a napokban mutattuk be részletes elemzésünket, hogy a kormány milyen döntési helyzet előtt áll a költségvetési kérdéseket illetően. Harmadrészt pedig az is eldőlt az elmúlt hetekben, hogy Magyarország ellen is elindul a túlzottdeficit-eljárás, melynek keretében a kormánynak szeptember közepéig egy nemzeti középtávú költségvetési-strukturális tervet kell letennie az asztalra.

Benne van tehát a levegőben, hogy a közeljövőben vadonatúj fejlemények fognak érkezni a kormány részéről, ami a költségvetéseket érinti.

Ezek után érkezett meg kedden az OTP Bank elemzőinek frissített költségvetési prognózisa a friss első negyedéves kormányzati szektor adatokra építve. Ebben arra a következtetésre jutnak, hogy

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés