Portfolio signature

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

A napokban tette közzé átfogó jelentését az Eurofound arról, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem és a fenntarthatóság jegyében meghozott szakpolitikai intézkedések milyen közvetlen hatásokat okozhatnak az EU munkaerőpiacán. A tanulmány részletesen bemutatja, hogy a különböző ágazatokban a munkavállalók mekkora hányadát érintheti majd közvetlenül a zöld átállás folyamata.

A jelentés négy kategóriába sorolja a szakmákat a zöld átállás hatása alapján:

  • olyan szakmák, amelyekre kevésbé vagy egyáltalán nem lesz hatása a zöld átállásnak,
  • olyan új és úgynevezett feltörekvő szakmák, amelyeket a nemzetközi szakmabesorolások még egy meglévő foglakozás alágaként azonosítanak (pl. környezetvédelmi tervezési menedzserek, megújuló energiával foglalkozó mérnökök)
  • olyan meglévő szakmák, amelyeknél a zöld átállás nagy valószínűséggel új skillek, szaktudás elsajátítását teszi szükségessé (pl. építőipari kivitelező, járműipari technikus)
  • olyan meglévő szakmák, amelyekre a jelenleginél nagyobb kereslet alakul majd ki anélkül, hogy a meglévő skillek jelentős átalakítására lenne szükség (pl. villamosmérnök, gépészmérnök, villanyszerelő, szigetelési szakemberek, növény- és zöldségtermesztő).

Az Eurofound adatai – vagyis munkavállalók szerte az EU-ban történő telefonos megkérdezésén, sok tízezres mintán alapuló felmérése – szerint

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés