Portfolio signature

Politikai és piaci turbulenciák – kiszámíthatatlan hét vár ránk

A héten számos igazlmas, nemzetközi adat érkezik. Kínában a gazdaság lassulása miatt erősödnek a deflációs félelmek, így a szerdai kínai inflációs adatot sok befektető fogja figyelni. Csütörtökön és pénteken amerikai infláció és termelői infláció jön, amit minden befektető árgus szemekkel fog figyelni. Az amerikai gazdaság már lassul, így akár egy jobb inflációs adat zöld utat adhat a szeptemberi kamatcsökkentésnek. Pénteken a Michigan-index jön, amelynek az inflációs várakozásokról szóló komponensét a Fed is figyelni.

Az előző héten az amerikai ISM feldolgozóipari és szolgáltatószektori beszerzésimenedzser-indexe is a 50 pont alá esett, ami a gazdaság érdemi lassulására utal. Kedden a Fed elnöke azt mondta, hogy elégedett az elmúlt két havi inflációs adatokkal, de még továbbra sem köteleződtek el a szeptemberi kamatcsökkentés mellett.

Az euróövezetben a júniusi infláció 2,5% volt, míg a maginfláció 2,8%-ra csökkent, a termelői infláció pedig negatív tartományban van. Az amerikai és az európai részvények is emelkedni tudtak a héten. Előbbi a jegybanki kommentek miatt, az utóbbi pedig a francia választások után voltak képesek erőt gyűjteni.

Emellett Magyarország átvette az EU soros elnökségét, amely három nap alatt a magasságból a mélységbe rántotta a magyar kormány megítélését: Brüsszelben amennyire üdvözölték Orbán Viktor keddi kijevi látogatását, annyira ingerültek lettek, hogy pénteken a miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz utazott Moszkvába előzetes tájékoztatás nélkül.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mire figyelünk itthon?
  • Milyen makroadatokra figyelünk külföldön?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés