Nagy meglepetésre készülhet Kína
Gazdaság

Nagy meglepetésre készülhet Kína

Jövő héten, július 15. és 18. között tartják Kínában az úgynevezett Harmadik Plénumot, amely a Kínai Kommunista Párt harmadik plenáris ülése. Korábban is születtek már fontos döntéseken ezeken az üléseken és a várakozások szerint olyan reformok születhetnek most, amelyek a kínai gazdaság legégetőbb problémáit hivatottak kezelni.

Jövő héten, július 15. és 18. között tartják Kínában az úgynevezett Harmadik Plénumot, amelyen az ország legfontosabb politikai vezetői vesznek részt. A várakozások szerint nagy reformok születhetnek ezen az ülésen, amelyek a kínai gazdaság legégetőbb problémáit hivatottak kezelni.

Ezek közül a legfontosabb az ingatlanpiaci válság megoldása. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint Kína rendelkezik a szükséges eszközökkel, hogy véget vessen az ingatlanpiaci válságnak. Többek között, ha olyan mértékű pénznyomtatásba kezdene, mint korábban a Fed, az elegendő tűzerőt biztosítana arra, hogy állam felvásárolja az üresen álló lakóingatlanok 70%-át.

Korábban már a kínai jegybank bejelentette, hogy 41 milliárd dollár értékben ad támogatást állami vállalatoknak az üresen álló lakások megvásárlására.

Kínában a becslések szerint 65-80 millió üresen álló lakás lehet. Az átlagos lakásméret pedig nagyjából 60 négyzetméter, míg az átlagos négyzetméterár pedig 1363 dollár. Ez azt jelenti, hogy az összes üresen álló lakóingatlan megvásárlása 5316-6542 milliárd dollárba kerülne, ami a kínai GDP 29-35%-a. Ennek fényében a legutóbbi 41 milliárd dolláros program inkább tűnik pilot-nak, mint érdemi beavatkozásnak.

A Bloomberg felmérése szerint, ha akkora kötvényvásárlási programot indítani a kínai jegybank, mint a Fed, akkor az eladatlan lakások 70%-át, míg ha akkorát, mint az EKB, akkor a 40%-át tudná megvásárolni. Ugyanakkor egy ilyen intézkedés nagyban növelné az amúgy sem alacsony kínai adósságot, inflációs hatású lenne, a renmimbi leértékelődéséhez vezetne és a rendkívül eladósodott önkormányzatokat még jobban eladósítaná.

Másik lehetőség egy olyan program lenne, amire már 2015 és 2018 között sor került. Ennek keretében régi lakásokat romboltak le, hogy újakat építsenek helyettük. Egy ilyen program finanszírozását is alapvetően a jegybank fedezné.

A fentiekből is látszik, hogy a mostani problémák jelentős részét a tőke nem hatékony allokációja, a korábbi állami beavatkozások hiányosságai okozták. Ezért fontos, hogy ahol lehet, hagyjuk a piaci folyamatokat érvényesülni.

További jelentős probléma amit kezelni kell az az önkormányzatok adósságszintje és bevételei. Korábban a szektornak jelentős bevételt jelentett a földek eladása, azonban az ingatlanpiac mélyrepülésével 41%-kal csökkentek az eladásokból származó bevételek. A szektor adóssága a kínai GDP 50%-át is elérheti. Várakozások szerint a kínai vezetés a luxustermékekre kivetett adókkal próbálhatja a kieső bevételeket pótolni.

Nemrég írtunk arról, hogy milyen feltételek teljesülése esetén fektetnénk hosszú távra a kínai részvénypiacba. A jövő heti Harmadik Plénum egy nagyon fontos mérföldkövet jelenthet, ha olyan intézkedések születnek, amelyek a kínai gazdaság valós problémáinak a megoldására irányulnak:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tizezer forint bankjegy