Fagyi vagy jégkrém: nem mindegy!
Tavaly az EU-n belül Magyarországon voltak a második legmagasabb a fagylalt ára – ezt a meglepő adatot közölte pár napja az Eurostat. Az uniós statisztikai hivatal felmérésének adatai azonban nem a fagylalt árához, hanem minden bizonnyal csak a boltokban kapható, nagyobb kiszerelésű jégkrémekhez adhatnak némi támpontot. Az Eurostat szerint a jégkrém literenkénti átlagára tavaly 4,8 euró (közel 2000 forint) volt hazánkban. Ennél csak az osztrák ár magasabb (7,7 euró). Megnéztük a KSH adatait is, amelyek arról tanúskodnak, hogy a jégkrém fogyasztói ára idén nyáron már meghaladta a 2000 forintot.

Mi is megpróbáltuk elemezni az Eurostat jelentését, és ahogy mi látjuk, ez igazából az ipari szereplőkre vonatkozik, valószínűleg a jégkrémpiacot mérték fel. A literben megadott ár és az import-exportra vonatkozó adatok is erre utalnak
– mondta a Portfolio megkeresésére a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Ennek ellenére Erdélyi Balázs azt elismerte, hogy a hazai cukrászdákban, fagylaltozókban a minőségi fagylalt előállítási költsége valóban viszonylag magas, amit az alapanyagárakra, az energiaköltségekre és a magas élőmunka-igényre lehet visszavezetni.
Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!
Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. A Signature PRO szolgáltatás havi díja 2 990 forint. A hozzáférés egy évre is megvásárolható, amelynek díja 29 845 forint, az éves előfizetés keretében tehát 10 havi díjért cserébe 12 havi szolgáltatást kapnak olvasóink. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva! További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!