Először szólalt meg az innovációs tárca államtitkára

2018. június 13. 10:48    
nyomtatás
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont rendezvényén nyitóelőadásában hat megatrendet vázolt fel és mutatta be, hogy erre hogyan készül fel a tárca.


  • Súlyponteltolódás a világban, a keleti gazdaságok megerősödnek.
  • Az új technológiák átalakítják a munkahelyeinket.
  • Egyre többen fogunk városokban élni.
  • Elöregszik a társadalom.
  • Bővülő középosztály, elsősorban Ázsiában.
  • Erőforrások szűkösebbé válása.


György László úgy vélekedett: a technológia változása jelenti a kihívást, és erre innovációval tudunk válaszolni. A minisztérium víziója, hogy fejlődjenek az emberhez méltó életfeltételek. Ennek érdekében tartozik a tárcához az innováció és tudománypolitika, a szakképzés és felnőttképzés, valamint a gazdaságstratégia és szabályozás. A minisztérium egyúttal kritikus infrastruktúrát is azonosított. Ezek:
  • energia és klímapolitika,
  • infokommunikáció,
  • közlekedés és
  • épületgazdaság, fenntarthatóság.


Kiemelt célnak tekinti a minisztérium, hogy javítsa a kkv-k hatékonyságát, mivel a szektor gazdasági súlya alacsony a hozzáadott érték tekintetében.

A Társadalmi Jövőképesség - Egy új tudományterület bemutatkozása című konferencián Csák János, a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont szakmai vezetője bemutatta, hogy a központ milyen indexet állít elő jövő áprilisra a társadalmak jovőképességének mérésére. Ez az új index a világon először vállalkozik arra, hogy szervezetek, országok, régiók jövőképességét mérje. A Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont a ConNext 2050 elnevezésű projekt keretében dolgozza ki a Social Futuring Indexet, szakmai együttműködésben többek között a Kínai Társadalomtudományi Akadémiával, az amerikai Geopolitical Futures-szel, illetve a Barabási Lab-bel. A központ továbbá együttműködés kialakítását tervezi a Központi Statisztikai Hivatallal.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium