szerző

Még mindig tízezrével vándorolnak el a fiatalok Magyarországról

2018. május 14. 05:41    
nyomtatás
 
Az Eurostat 2017-es adatai és a Portfolio friss becslései alapján tavaly már több mint 610 ezer magyar állampolgár élhetett az Európai Unióban más tagállamaiban, ez a szám mintegy 25 ezerrel magasabb, mint 2016-ban. A számok azt mutatják, hogy lassult a nettó kivándorlás, de nincs szó a folyamat megfordulásáról. Ráadásul a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a fiatal, munkaképes korú népesség megy el Nyugat-Európába dolgozni.


Tavaly sem állt le az elvándorlás


Tavaly a Portfolio egész cikksorozatot szentelt a magyarok kivándorlásának az Európai Unió országaiba, a friss 2017-es adatokból az derül ki, hogy tovább nőtt a Nyugat-Európában élő magyar állampolgárok száma. Mostanra szinte minden tagállam közzétette a friss adatait, melyeket az Eurostat összegzett, de a fontosabb célországokat igyekeztünk az eredeti forrásból összegyűjteni:

Még mindig tízezrével vándorolnak el a fiatalok Magyarországról


Az ábrára csak a magyarok fontosabb célországait tettük fel a könnyebb áttekinthetőség kedvéért, de a kisebb uniós tagországokban is él pár száz magyar. A szomszédos országokat a tavalyihoz hasonlóan kivettük a vizsgálatból, az ugyanis félrevezető lett volna, mivel Szlovákia vagy Románia esetében nem kivándorlásról beszélhetünk.

Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy ezek a számok hogyan viszonyulnak az előző év adataihoz néhány fontosabb célország esetében:

Még mindig tízezrével vándorolnak el a fiatalok Magyarországról


A fontosabb megállapítások:

  • A britek továbbra is irreálisan alacsony számot jelentenek le az Eurostat felé, így ott ismét a saját 250 ezres becslésünket vettük alapul.
  • A hivatalos brit adat érdekessége, hogy a 2016-os 83 400 után tavaly több mint 96 ezer magyar állampolgárt regisztráltak, ami az egyik legnagyobb ütemű növekedés. Mi ezt még mindig alulbecsültnek tartjuk, de a tendencia érdekes.
  • Tavaly már Németországban is átlépte a 200 ezret az ott élő magyar állampolgárok száma, ez majdnem 15 ezres növekedést jelentett 2016-hoz képest.
  • Nőtt a magyarok száma a harmadik legfontosabb célországban, Ausztriában is.
  • A vizsgált 22 tagállam közül csak négyben (Bulgária, Észtország, Görögország, Franciaország) csökkent a magyarok száma, három esetben (Lettország, Olaszország, Egyesült Királyság) stagnálással számolunk, miközben a többi tagállamban nőtt a magyarok száma.


Érdekesség, hogy tavaly nem a legfontosabb célországokba nőtt a legnagyobb mértékben a kivándorlási kedv. (Lásd alábbi ábránkon.) Bár Litvániában vagy Lengyelországban viszonylag kevés magyar él, így a százalékos elmozdulások is nagyobak lehetnek, de az mindenképpen érdekes, hogy Csehországban majdnem ezerrel több magyar regisztráltak, mint 2016-ban. Ez nem csak százalékosan kiemelkedő, több mint 30 százalékos növekedés, de számbelileg is csak Németország és Ausztria előzte meg a cseheket.

Még mindig tízezrével vándorolnak el a fiatalok MagyarországrólAkkor ez most sok vagy kevés?


Persze a friss statisztika megjelenésekor a legfontosabb kérdés mindig az, hogy a növekedés soknak vagy kevésnek számít, illetve milyen tendenciát látunk. Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor a 25 ezres nettó elvándorlás (ennyivel többen mentek el, mint ahányan hazajöttek) még mindig sok, de igyekeztünk egy többéves idősort készíteni. Ábráinkon az egyszerűség kedvéért csak a három legfontosabb célországot (Egyesült Királyság, Németország, Ausztria) tüntettük fel, mivel ezek több mint 80%-át lefedik az EU-ban élő magyaroknak. Az első ábrán az Egyesült Királyságban élő magyarok számát megpróbáltuk megbecsülni 2010-től folyamatosan minden évben.

Még mindig tízezrével vándorolnak el a fiatalok Magyarországról


Jól látszik az emelkedés mindegyik országban, vagyis egyik fontos célországban sem mondható el, hogy már visszafordult volna a trend és csökkenne az ott élő magyarok száma. A másodikon azt feltételeztük, hogy a brit statisztikusok is helytálló számokat közölnek, itt a másik két országnál változatlan az adat:

Még mindig tízezrével vándorolnak el a fiatalok Magyarországról


A második grafikonra csak azért volt szükség, hogy lássuk, a tendencia a hivatalos statisztikában is emelkedést mutat a szigetországban élő magyarok számát illetően. Persze mi továbbra is az első grafikont tartjuk reálisabbnak, azt gondoljuk, hogy a 250 ezres szám közelebb lehet a valósághoz. De azt még mindig nem válaszoltuk meg, csökken-e a kivándorlás üteme, ezzel kapcsolatban szintén a három fő célország adatait vettük alapul:

Még mindig tízezrével vándorolnak el a fiatalok Magyarországról


Jól látható, hogy tavaly jelentősen visszaesett a nettó elvándorlás üteme a három legfontosabb célországba, bár ebben az a feltétételezésünk szerepel, hogy az Egyesült Királyságban 250 ezernél stagnált a magyar állampolgárok száma. De még ha azt vesszük alapul, hogy ott is nőtt 10-15 ezerrel a szám, akkor is érezhető a csökkenés a korábbi évi 50 ezres nettó elvándorláshoz képest. (A közelgő Brexit egyébként inkább óvatosabbá tehette a kiköltözést fontolgatókat, a hivatalos statisztikában látható emelkedésben talán inkább a felerősödő regisztrációs hajlandóság hatása látszódhat.) Arra nincsenek megbízható adatok, hogy a nettó elvándorlás csökkenése minek köszönhető, a kevesebb kivándorlónak, vagy az intenzívebb visszavándorlásnak, valószínűleg mindkettő szerepet játszhatott benne.


Sajnos még mindig a fiatalok mennek el


A korábbi években már megszokott volt, hogy elsősorban a fiatal, munkaképes korú és családot alapítani tervező korosztály vándorolt el Magyarországról, ebben nem történt komoly változás 2017-ben sem. Németországban még mindig a magyarok mintegy kétharmada férfi, az ottani több mint 200 ezres populáció átlagéletkora pedig 36,5 év volt, ami kismértékű emelkedést jelentett a 2016-os 36,3 évhez képest.

A visszavándorlásról a németeknél sincsenek részletes adatok, de az árulkodó, hogy tavaly több mint 45 ezer magyar jelent meg a statisztikában, közülük 34 555-en első alkalommal, kilencezren meghosszabbították tartózkodásukat, 1560 magyar állampolgár pedig már ott született. Ez a szám 2016-ban még 1610 volt, vagyis gyakorlatilag stagnált az elmúlt évben. Ezzel párhuzamosan kicsit több mint 30 ezren tűntek el a német statisztikából.


A némethez hasonló folyamatok jellemzők a többi országra is: elsősorban a fiatalok vándorolnak el, és az átlagosnál nagyobb a foglalkoztatottságuk, nagyjából 80 százalékban dolgoznak is, hiszen elsősorban azok mennek el az országból, akik munkát akarnak vállalni.

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium