Soha nem hiányzott még ilyen sok ember Magyarországról

2018. szeptember 11. 05:51  english version   
nyomtatás
 
A gazdaság növekedésével párhuzamosan egyre több munkavállalóra van szükségük a cégeknek, mostanra azonban egyre nagyobb problémát jelent, hogy elfogyott a képzett munkaerő. Ezt jelzi, hogy új történelmi csúcsra emelkedett az üres álláshelyek száma Magyarországon az idei második negyedévben a KSH friss adatai szerint. Április és június között 83 600 betöltetlen munkahely volt, ami közel 30%-os emelkedés az előző év azonos időszakához képest. A gazdaság csaknem minden ágazatában növekedett a munkaerőhiány, ami mostanra komoly korlátja a termelés növekedésének.


Ma már nincs olyan ágazat, amelyiket nem sújtaná erőteljesen a szakképzett munkaerő hiánya. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) üres álláshelyekről vezetett statisztikája szerint 83 600 betöltetlen munkahely volt az idei második negyedévben, amelyből közel 62 ezer a versenyszférát érintette. Legtöbben a feldolgozóiparból hiányoztak, de jelentős problémával küzdött az építőipar, az információ-kommunikáció vagy a szálláshely-szolgáltatás nemzetgazdasági ág is.

Soha nem hiányzott még ilyen sok ember Magyarországról


Egy év alatt 27%-kal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, ami azt mutatja, hogy a munkaerőhiány egyre komolyabb gátja a vállalatok termelésének. Ráadásul a hivatalos adatoknál minden bizonnyal sokkal nagyobb lehet a munkaerőhiány (a KSH által közölt adat ugyanis a legóvatosabb becslés), a Portfolio 300 ezerre becsüli a hiányzó szakképzett dolgozók számát.

A munkaerőhiányért több tényező felelős:
  • a fellendülés miatt egyre több dolgozóra van szükségük a vállalatoknak,
  • miközben az elmúlt években egyre többen vándoroltak külföldre,
  • és a demográfiai trend is kedvezőtlen.


A legfontosabb tényező mindezek közül a gazdaság tartós és dinamikus növekedése. A felmérések szerint egyre több vállalat már nem találja meg a szükséges képzett munkaerőt, így nem ritka, hogy el kell utasítaniuk új megrendeléseket.

A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent a magyar gazdaság minden ágazata számára, legnehezebb helyzetben az építőipar, a vendéglátóipar és a turizmus vannak, ahol napi problémát jelent a szaktudással rendelkező munkavállalók felkutatása és megtartása

- foglalta össze a helyzetet korábban a Portfolio-nak Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke kiemelte, hogy

az építőipari szakmák többsége még mindig hiányszakma, és egyre kevesebb a tanuló, míg a pályaelhagyók aránya folyamatosan növekszik. A turizmus-vendéglátás szakemberei egész Európában nagyon keresettek, itthon pedig a béremelések ellenére sem javul a munkaerőpiaci helyzet.


Az Eurostat felmérése szerint a legnagyobb baj a feldolgozóiparban van, ahol majdnem minden cég panaszkodik a munkaerőhiányra, az építőipari cégek kétharmada gondolja, hogy a termelésnövekedés korlátja a munkaerőhiány, miközben a szolgáltató szektorban 40%-os ez az arány.

Soha nem hiányzott még ilyen sok ember Magyarországról


A KSH friss adatai szerint a feldolgozóiparban 25 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal, az építőiparban pedig 4 300-an hiányoznak, valójában azonban ennél legalább háromszor-négyszer több szakképzett dolgozóra lenne szükség.

Soha nem hiányzott még ilyen sok ember Magyarországról


Az építőiparban már teljesen természetessé vált, hogy az épületek építése csúszik, de konkrét projekteket is mondtak már le a munkaerőhiány miatt.

Soha nem hiányzott még ilyen sok ember Magyarországról


Egyre gyorsabb ütemben nő az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágban is a betöltetlen álláshelyek száma, a statisztikai hivatal itt 10 700 hiányzó munkavállalót mér. Ide tartozik például az építményüzemeltetés, takarítás, úttisztítás, vagy a zöldterület-kezelés. A nemzetgazdasági ág eléggé heterogén, ezért nehéz becsülni, hogy valójában hány dolgozóra lenne itt szükség, de a takarítók és egyéb, alapvetően rosszul fizető munkakörökben tapasztalható munkaerőhiány már évek óta gondot jelent.

Az üres álláshelyek száma a legtöbb fontos szektorban dinamikusan emelkedik:

Soha nem hiányzott még ilyen sok ember Magyarországról


A következő időszakban ráadásul tovább fokozódhat a munkaerőhiány, hiszen a magyar gazdaság növekedése erős maradhat. Fontos kiemelni, hogy a cégek termelésnövekedésének egyre markánsabb korlátjává válhat a munkaerőhiány, így visszafoghatja a GDP bővülését is. Ugyanakkor a fokozódó munkaerőhiány miatt a munkavállalók könnyebben harcolnak ki maguknak magasabb bért (és a vállalatok rá vannak kényszerítve a gyors béremelésre, hogy megtartsák a munkavállalókat), ami rövid távon kedvező hatást gyakorol a belső kereslet bővülésére.

Elemzők szerint a helyzet nem nagyon fog változni. "Egyelőre nem nagyon látni, hogy mitől fordulna meg a tendencia, ugyanis a munkavállalók helyzetbe kerülése mögött elsősorban demográfiai okokat látok" - mondta a Portfolio-nak Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető elemzője kiemelte: a Ratkó-gyerekek nyugdíjba vonulása folyamatosan tart, miközben a munkaerőpiacra egyre kevesebb fiatal lép be.

A statisztika a béremelkedések folytatódását sugallja, miközben felmerül persze a kérdés, hogy a magasabb bérek mikor ütköznek majd jövedelmezőségi korlátokba a vállalati szektor esetében. Valószínűleg már most is léteznek olyan cégek - vélhetően inkább hazai tulajdonú kis- és középvállalatok - ahol a munkaerőhiány az emelkedő bérekkel párosulva komoly gondokat okoz

- vélekedett Nyeste Orsolya.

Szerinte elsősorban a magánszektor beruházási hajlandóságának kellene a következő időszakban gyorsan nőnie - ezáltal a termelékenységnek javulnia - azért, hogy a képzett munkaerő hiánya ne vezessen közép vagy hosszabb távon GDP-veszteséghez.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium