joe biden hunter biden
Globál

Kellemetlen a Biden-család botránya, de a Facebook válasza sokkal veszélyesebb

Jelentős mennyiségű kompromittáló anyag került elő Hunter Bidenről, Joe Biden demokrata elnökjelölt fiáról, aki állítólag egy ukrán energiavállalat igazgatósági tagjaként drogos bulikban vett részt, örömlányok kíséretében. Önmagában Hunter Biden múltja nem újdonság, hiszen a sztori még a bőven az anyag előkerülése előtt lezajlott elnökjelölti vitán is előkerült, az új anyagok szerint viszont Joe Biden, még Obama alelnökeként is találkozott az energiacég egyik vezetőjével. Nem valószínű, hogy az incidens jelentősen rontja Biden elnöki esélyeit, sokkal aggasztóbb az, hogy az eredetileg a New York Post által írt cikket tűzzel-vassal irtani kezdte közösségi felületeiről a Facebook és a Twitter, mert annak tartalma szerintük nem ellenőrizhető. Az, hogy egy közösségi oldal ilyen módon beleavatkozik egy demokratikus választásba és egy mainstream médiatermék munkájába, még sosem volt korábban tapasztalható és a jövő politikai eseményei kapcsán is nagyon komoly következményekkel járhat.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Szex, drogok és ukrán energiabiznisz

A New York Post írt a napokban arról, hogy Hunter Biden bemutatta apját, Joe Bident egy ukrán energetikai vállalatnak, majd kevesebb mint egy évre a találkozó után az Obama-kormányban alelnöki posztot ellátó Joe Biden kirúgatott egy ügyészt, aki a szóban forgó ukrán vállalatot vizsgálta.

A Post több olyan e-mailt is szemlézett, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy Joe Biden fia pénzt fogadott el az ukrán Burisma energiavállalattól, illetve arra is megkérte a vállalt vezetése, hogy használja fel Hunter az édesapja befolyását a helyzetük elősegítése érdekében.

Vagyim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanács tagja először 2014-ben írt Hunter Bidennek arról, hogy tanácsot szeretne kérni tőle abban, hogy tudja „felhasználni a befolyását” a cég érdekében. 2015-ben Pozsarszkij az e-mailezés szerint valószínűleg találkozott is az alelnökként szolgáló Joe Bidennel, egy évvel azután, hogy Hunter Bident beválasztották a Burisma igazgatósági tanácsába. A tisztségért a fiatalabb Biden havi 50 ezer dolláros fizetést (kb. 15,5 millió forint) vett fel.

A levelezés egy laptopjavító szalonban talált, elázott MacBook Próról szivárgott ki. A gép tartalmaz egy 12 percs felvételt is arról, hogy Joe Biden fia crack kokaint fogyaszt és egy ismeretlen nővel közösül. Nem tudni, a laptop kié pontosan, viszont van rajta egy Beau Biden Foundation matrica, ez egy Joe Biden néhai fiáról elnevezett gyerekvédelmi alapítvány neve.

Az adatok először Rudy Giuliani, New York volt polgármesterének ügyvédjéhez kerültek, tőle Steve Bannonhöz, Trump elnök volt tanácsadójához, aki pedig a New York Postnak továbbította őket. Az FBI is lefoglalta az adatokat, miután a szervizes értesítette létezésükről a hatóságokat.

Joe Biden is belekeveredett

Az, hogy Hunter Bidennek drogproblémái voltak és pénzt fogadott el az ukrán cégtől, nem újdonság, ez Trump és Biden elnökjelölti vitáján is feljött, az viszont új információ, hogy a levelezés szerint Joe Biden is találkozott Vagyim Pozsarszkijjel.

Joe Biden a sztori megjelenése előtt és után továbbra is tagadta, hogy találkozott volna az ukrán energiacég vezetőjével, kampánya közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy Joe Biden „hivatalos beosztása” szerint nem került sor a találkozóra.

Ha nem hivatalosan mégis találkozott Joe Biden az ukránokkal, azért meredek a dolog, mert nyolc hónappal azután, hogy Pozsarszkij megköszönte az alelnökkel való találkozót, Biden egy egymilliárd dolláros támogatás megvonásával zsarolta Petro Porosenko ukrán elnököt, ha nem rúgja ki Viktor Sokin főügyészt. Sokin büntetőjogi vizsgálatot akart kezdeményezni a Bursima igazgatótanácsa ellen, ide értve Hunter Bident és Vagyim Pozsarszkijt is.

Rájuk néztem és azt mondtam: hat óra múlva távozom. Ha az ügyész addigra nincs kirúgva, nem kapjátok meg a pénzt. Hát, a kurva anyját, kirúgták

– így fogalmazott az incidensről Joe Biden 2018-ban.

Arról nincs bizonyíték, hogy Sokint Biden azért rúgatta ki, mert fiának cégét fenyegette, hivatalosan azért kérte az ügyész menesztését, mert nem lépett fel elég határozottan az Ukrajnát átszövő politikai és gazdasági korrupció ellen.

A főügyész menesztését korábban az IMF és több európai tisztségviselő is kérte, így meglepő lenne, ha az ötlet valóban Biden fejéből pattant volna ki.

Annak ellenére, hogy Biden szerepe a sztoriban nem tisztázott, a demokrata elnökjelöltbe ellenfelei páros lábbal belerúgtak, Donald Trump elnök rendszeresen twittelt az ügyről, sőt, még Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere is arra utasította az elnökjelöltet, hogy tisztázza szerepét Hunter Biden botrányában:

Joe Biden elnökjelölti esélyeit egyébként nem rontotta jelentősen az incidens, az IBD legfrissebb országos pollja szerint Biden még mindig 5-6 százalékponttal vezet, a Realclearpolitics által aggregált pollok szerint pedig 8,9 százalékpontos az előnye.

Veszélyes a közösségi oldalak reakciója

A korrupcióval való vádaskodás, ha indokolt, ha nem, egyáltalán nem nevezhető újdonságnak a választások körül, a közösségi médiaplatformok reakciója viszont példátlan. 

a Facebook és a Twitter a NEW YORK post cikkének megjelenése után szinte azonnal közbelépett, hogy eltüntesse a sztorit a közösségi médiából.

Minden cikkre vezető linket tiltottak, ahogy a cikkben szereplő kompromittáló képeket is. Még sosem fordult elő, hogy a közösségi médiaplatformok ilyen módon, közösen letörölték volna egy mainstream sajtótermék cikkét a felületeikről.

Hivatalosan a Twitter azért lépett fel az anyag ellen, mert azt „hackelt forrásból” származik, az ilyen tartalom megjelenését pedig a Twitter 2018 óta tiltja.   

A Facebook indoklása még aggasztóbb:

a legnagyobb közösségi oldal azt állítja, hogy azért törölték a sztorit, mert nem tudják megerősíteni annak hitelességét.

Sok kommentátor viszont úgy látja, hogy az incidens újabb bizonyíték arra, hogy a közösségi oldalak vezetői erősen baloldali beállítottságúak és a mostani lépéssel már az elnökválasztásba is beavatkoztak azzal, hogy a Bidenről és fiáról készült kompromittáló anyagokat eltüntették felületeikről.

A Facebookot 2,4 milliárd ember használja, a Twittert 330 millió.

Az, hogy a Twitter a hackertevékenységet tiltó felhasználói feltételekre hivatkozik, még úgy ahogy védhető, de a Facebook beavatkozása és annak indoklása kifejezetten aggasztó. 

A kritikusok előszeretettel mutogatnak annak tényére, hogy a Donald Trump oroszokkal való együttműködéséről szóló sztorikat például mindenféle beavatkozás nélkül keringette a közösségi oldal, pedig utólag bebizonyosodott az, hogy bár az oroszok tényleg kavarták a hangulatot a 2016-os választások körül, ezt nem Trump kérésére tették.

Épp az oroszok közbelépése miatt sokan kritizálták a közösségi oldalakat amiatt, hogy nem léptek fel elég keményen az álhírek ellen, de azért talán egy kicsit átestek a ló túloldalára azzal, hogy egy választások kimenetelére nézve kritikus fontosságú, mainstream média által megjelenített cikket nyomtalanul eltüntetnek a felületeiktől.

Az incidens kapcsán több, a jövőre nézve aggasztó kérdés is felmerül:

  • Vajon ezen túl a közösségi oldalak minden esetben ellenőrizni fogják, hogy egy mainstream médiában megjelenő cikk tartalma hiteles-e?
  • Ha nem vizsgálják meg minden cikk tartalmát, mégis mi dönti el, hogy milyen esetekben teszik ezt meg?
  • Mégis hogy tudják leellenőrizni, hogy egy exkluzív, bennfentes információk alapján gyártott tartalom hiteles-e?
  • Egyáltalán miért érzik úgy, hogy jogukban áll más, bejegyzett, régóta működő mainstream médiaszolgáltatók cikkeit ellenőrizni és cenzúrázni?

A KÖZÖSSÉGI OLDALAK ILYEN JELLEGŰ BEAVATKOZÁSA VESZÉLYES KÖVETKEZMÉNYEKET HOZHAT A sajtóba vetett bizalomra és a DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZEREKRE NÉZVE is, KÜLÖNÖSEN, HA BEBIZONYOSODIK, HOGY A FELÜLET MŰKÖDTETŐI TÉNYLEG TUDATOSAN TÁMOGATnak VAGY TÁMADnak EGYes politikai szereplőket intézkedéseikkel.

Címlapkép: Getty Images

HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
biden kína hidegháború
trader
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
GettyImages-1191984095
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

biden kína hidegháború