pf_pcr-20200818
Globál

Koronavírus: az egész ország letesztelését többször is megismételhetik Szlovákiában

Portfolio
Szlovákia többször is megismételné a teljes lakosság tesztelését, hogy elkerüljék az ország teljes lezárását - mondta az Új Szónak Martin Pavelka, a szlovák egészségügyi minisztérium járványügyi intézetének epidemiológusa.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az előzetes próbatesztekről elmondta, hogy azokban a járásokban, ahol elvégezték, már 50-60% volt a tesztek pozitivitási aránya, így végül nem meglepő, hogy a járás minden lakójának letesztelése után kiderült, a lakosság 3,5-4%-a fertőzött volt.

Elmondta továbbá, hogy az intézkedés sikeressége a tesztelésen való részvételen múlik, az előzetes teszten ez viszont nagyon magas volt, majdnem minden helyi lakos részt vett rajta. Szerinte a tesztelésen való magas részvétel annak tudható be, hogy a lakosság megijedt a magas fertőzésszámoktól.

Elmondása szerint az országos tesztelésen részt vevők nem kerülnek bele az országos járványstatisztikába, mert abba csak az kerülhet bele, akit PCR-teszttel is leteszteltek.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a szlovák járványügyi helyzet katasztrofális, az iskolák megnyitásával összekapcsolódtak a szociális buborékok, ráadásul a hideg idő miatt többen tartózkodnak zárt térben. Szerinte kevés járványügyi szakember van, a tesztelésre és kontaktkutatásra szeptember óta nincs kapacitás. Elmondása szerint jelenleg a tünetmentesek 60%-a kicsúszik a rendszerből, mert nem tudják őket megtalálni.

A legfőbb gócpontok elmondása szerint az éjszakai bárok.Továbbá a lakodalmak, a családi ünnepségek, egyéb egyházi rendezvények, a sportesemények, idősotthonok, majd a főiskolák, ahol főként az elsőéves hallgatók körében terjedt a vírus, mivel ők még sok idegennel találkoznak.

A második hullámban főleg vidéken terjed a járvány, ott az első hullámban a szakember szerint alacsonyabb volt a fertőzésszám, a lakosok pedig nem voltak annyira fegyelmezettek, mint a nagyvárosokban, éppen ezért terjedhet most jobban a vírus vidéken. De az is okozhatja mindezt, hogy vidéken kevésbé lehetséges elrendelni a home officet.

Az országos teszteléssel kapcsolatban elmondta, hogy ennek alternatívája a lockdown, amivel 100-150 millió eurós veszteség érné a szlovák gazdaságot naponta.

A tesztekkel kapcsolatban elmondta, hogy az adhat álnegatív eredményt, épp ezért rendeltek el a tesztelés előtt és a teszt időtartamára is kijárási korlátozást. Elmondása szerint az országos tesztelés akár 80%-kal is csökkentheti a napi fertőzésszámot. Elmondása szerint még ezzel sem nyertük meg a háborút, és még legalább egy évig nem térhetünk vissza a normális élethez.

Ha sikerül az országos teszt, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy rendszeresen meg kell ismételni, nem kizárt, hogy négy-hat hetente.

- mondta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
covid kórház koronavírus járvány