trump trump trump trump
Globál

Trump most is nagyot fordítva nyer az utolsó percben? Több jel utal arra, hogy nem így lesz

Az amerikai elnökválasztás kimenetelével kapcsolatos felméréseket sok bizonytalanság övezi, és Joe Biden előnyét nem szabad biztosra vennünk, mert 2016-ban is jelentősen alábecsülték a felmérések Donald Trump támogatottságát, aki végül nyert is - állítják sokan. Kétségkívül valós lehetőség ez, de több jel miatt azt gondolhatjuk, hogy idén kevesebb az esély az ilyen nagyarányú tévedésre. De ha esetleg idén pont olyan nagyot tévednek a felmérések, mint 2016-ban tévedtek, Trump akkor is veszíteni fog, mert Biden előnye sokkal nagyobb, mint Hillary Clintoné volt 4 éve. A felméréseknek tehát még a 2016-osnál is nagyobbat kell tévednie, vagy Trumpnak kell érdemben növelnie a támogatottságát a következő napokban, hogy elnök maradhasson.

1 2

Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet
Biden előnye nagyobb, mint Clintoné volt

Donald Trump amerikai elnök lemaradása jelentős a november 3-i elnökválasztáson demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben. Ha minden a felmérések szerint alakulna, akkor Biden nagy többséggel nyerné a választást, a voksolás kimenetele szempontjából legfontosabb helyeken, az úgynevezett csatatér-államokban szinte mindenütt ő vezet.

Az országos szavaztok megoszlásának aránya a választás kimenetele szempontjából nem döntő jelentőségű, így azt most nem is mutatjuk be. A választás ugyanis államonként zajlik – aki megnyeri az egyes tagállamokban a választást, az megszerzi az adott állam összes elektorát. Ha megnézzük a jelenlegi felméréseket az összes tagállamban, akkor az elektori kollégiumban 358-180-as állást várhatunk Biden javára (az egyes tagállamonkénti bontás a cikk második lapján olvasható, a választási rendszert pedig korábbi elemzésünkben mutattuk be).

Már csak 4 nap van hátra az amerikai elnökválasztásig! Kövesd velünk az eseményt: legfrissebb híreinket ide kattintva találod. November 3-án egész éjszaka, percről-percre frissülő cikkünkben közvetítjük a választás legfontosabb fejleményeit!

Biden előnye nagyobb, mint Clintoné volt

Gyakran elhangzik a jelenlegi felmérésekkel kapcsolatban, hogy valójában óvatosnak kell lennünk velük, mert 2016-ban is jelentősen alulmérték Donald Trumpot, és most is sok jel utal arra, hogy a republikánus szavazók körében

  • egyrészt magasabb a rejtőzködők aránya,
  • valamint nagyobb a választási hajlandóság.

Ennek ellenére a mostani és a 2016-os felmérések összehasonlításából az tűnik ki, hogy Trumpnak sokkal nagyobb most a lemaradása, mint akkor volt.

Hogy ezt bemutassuk, összegyűjtöttük a legfontosabb csatatér-államokat, és bemutatjuk a 4 évvel ezelőtti felméréseket az akkori eredményhez és a mostani felmérésekhez viszonyítva. Az alábbi ábrán a fontos csatatér-államokban mutatjuk a 2016-os, választás előtti utolsó felmérések átlagának alakulását a jelenlegi, legfrissebb felmérésekhez képest. Sötétkékkel jelöljük Biden előnyét, azúrkékkel Hillary Clinton 2016-os előnyét, Donald Trump előnyét (ahol mértek ilyet) narancssárgával.

Mint az egyértelműen látszik, a felmérések szerint Joe Biden jelenlegi előnye minden tagállamban nagyobb, mint 2016-ban Hillary Clintoné volt, és több olyan állam van, ahol a 2016-os Trump-előny idénre Biden-előnybe fordult át.

Összességében tehát egyértelműen az a helyzet, hogy Donald Trump támogatottsága a felmérések szerint demokrata ellenfelével szemben ma sokkal kisebb, mint négy éve volt.

Természetesen mindez semmit nem jelent, ha a felmérések pontatlanok – és 2016-ban kifejezetten pontatlanok voltak. Az alábbi ábrán azt mutatjuk, hogy a választás előtti legfrissebb felmérések átlagához képest végül hogyan alakult a választási eredmény. Mint az látszik, Trump az összes jelentős csatatér-államot megnyerte annak ellenére, hogy azok közül 5 helyen Hillary Clinton vezetett, Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában jelentős mértékben.

Az is látszik, hogy Trumpot ott is alulmérték, ahol a felmérések szerint vezetett (ez alól Texas a kivétel, ott pontosan eltalálták az eredményt). Ha minden a felmérések szerint alakult volna, Hillary Clinton költözött volna a Fehér Házba, de mint ahogy azt tudjuk, nem így lett.

Most nagyobbat kéne tévedni, hogy Trump nyerjen

A fenti ábrán tisztán látszik, hogy a felmérések messze pontatlanabbak voltak a választás előtt jelzett 2-3%-pontos hibahatárnál. Az alábbi ábrán azt mutatjuk, hogy tagállamonként mennyit tévedtek a felmérések, és kinek a javára: nem meglepő, az összes felmérés nagyobbra becsülte Clinton relatív támogatottságát Trumphoz képest.

Az is látszik, hogy Wisconsinban, Pennsylvaniában, Ohióban és Michiganban egészen döbbenetes, 5-7 százalékpontos volt az eltérés a választás előtti utolsó felmérések átlaga és a valós eredmény között.

De ha most is pont ekkorát tévednének a felmérések, Trumpnak az sem lenne elég ahhoz, hogy nyerjen.

Az alábbi ábrán a 2016-os tévedéseket hasonlítjuk össze a 2020-as felmérésekkel. Látszik, hogy Michigant és Wisconsint még akkor is behúzná Biden, ha a felmérések olyan bődületesen nagyot tévednének, mint 4 éve. Ugyanígy történne Georgiában és Arizonában is.

Az amúgy is Trumpnak álló Ohio mellé az elnök megszerezhetné viszont Floridát, Pennsylvaniát, Észak-Karolinát, de még így sem lenne többsége az elektori kollégiumban, mert Bidennek több elektori szavazata van olyan államokból, ahol a demokrata jelölt győzelme biztosra vehető, mint a Trump számára előre elkönyvelhető államok elektori szavazatai.

Az elektori kollégiumban ekkor 294-244 lenne az állás Biden javára.

Természetesen fent azzal a forgatókönyvvel számoltunk, hogy a felmérések épp annyit tévednek, mint 2016-ban. Előfordulhat viszont, hogy egyes államokban nagyobb a tévedés, mint akkor volt – például Arizonában vagy Georgiában -, és ekkor már Wisconsinban és Michiganben kisebb tévedés is belefér akár, mint 2016-ban, mert ezek az államok már nem számítanának. Georgiában és Arizonában már elég lenne 2,5%-ponttal többet tévedni ahhoz, hogy Trump legyen az elnök – lefutott választásról így egyáltalán nem beszélhetünk.

Meglepő lenne, ha most is ekkora lenne a tévedés

Vannak viszont olyan indikátorok, amelyek arra engednek következtetni, hogy most nem számíthatunk olyan mértékű tévedésre, mint 4 éve. Először is Hillary Clinton támogatottságára mindig jellemző volt, hogy nem volt egyenletes előnye Trumppal szemben a fontos csatatér-államokban, míg Biden folyamatosan tartani tudta a 3-5%-pontos előnyt, ahogy ez a RealClearPolitics ábráján látszik:

Ez arra enged következtetni, hogy Biden szavazói (vagy a Trump elleni protestszavazók) álláspontja kevésbé billegő, mint 4 éve, ez pedig javítja a felmérések pontosságát. A választás előtt ráadásul Clinton előnye erőteljesen csökkenő trendet mutatott a fontos csatatér-államokban, most ilyet nem látunk.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a jelenleg leadott levélszavazatok (több mint 80 millió szavazat) már átlépték a 2016-os részvétel felét, a felmérések szerint pedig a levélszavazatok döntő hányada a demokrata szavazóktól érkezik, így azt sejtjük, hogy körükben a választási hajlandóság magasabb, mint négy éve. Az is fontos szempont, hogy míg négy éve sok államban úgy mértek Clintonnak magasabb támogatottságot, hogy még ezzel együtt is 50% alatt volt, Biden több államban már átlépte ezt a határt, vagy erősen közelíti.

Jósolni továbbra sem merünk, mindazonáltal a fentieket figyelembe véve arra van a legnagyobb esély, hogy Biden nyeri a választást – de valószínűleg nem olyan nagy többséggel, mint amit a felmérések most mutatnak.

Ez a cikk folytatódik
1 2
bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
covid kórház koronavírus járvány