Előfizetői tartalom

Ijesztő fenyegetés: iszlamista terroristák új generációja vette célba Európát

Tar Gábor
Az elmúlt hetekben Európa különböző pontjain elkövetett iszlamista merényletek a 2015-2016-ban tapasztalt dzsihadista terrorhullám legsötétebb napjait idézték fel. Nagy különbség azonban a négy-öt évvel ezelőtti csoportosan elkövetett, egyszerre több helyszínre lecsapó lőfegyveres, illetve robbantásos támadásokhoz képest, hogy most magányos – és jellemzően késsel támadó – elkövetők voltak a terrorakciók végrehajtói. Az Iszlám Állam (ISIS) szíriai és iraki kalifátusának bukását követően hazatérő európai ISIS-harcosok komoly fenyegetést jelentenek az európai országok számára.

„Ketyegő időzített bombák” – a november 2-i bécsi dzsihadista terrortámadás után e szavakkal írta le Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy mit jelenthet Európa számára az a több ezernyi EU-állampolgár, aki az utóbbi években az Iszlám Állam (ISIS) seregében Szíriában és Irakban harcolt, és az ISIS kalifátusának tavaly márciusi bukása után most hazatér Európába....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái