Előfizetői tartalom

Félsz, hogy megfigyelnek a mobilodon keresztül? Az oroszok szuperfegyvere a legrosszabb rémálmaidat kelti életre

A Hegyi-Karabah régióba küldött orosz békefenntartók kötelékében is megjelent az RB-341V „Leer-3” elektronikus hadviselési rendszer. A komplexum gyakorlatilag a kiszemelt áldozat mobiltelefonját fordítja ellene: nemcsak pontosan fel tudja térképezni a felhasználó helyét, hanem blokkolni is tudja a kommunikációt és hamis üzenetek küldésével zavart is tud kelteni. A Leer-3-as csak csepp a tengerben: Oroszország számos hasonló e-harcászati rendszert fejlesztett az elmúlt években, olyan berendezésük is van, amely drónok fölött tudja átvenni az irányítást és olyan is, amely rakéták vezérlőrendszerét képes megbénítani. Bár az Egyesült Államok is rendelkezik néhány defenzív e-hadviselési rendszerrel, ezen a területen az amerikai vezetők is úgy gondolják, hogy le vannak maradva, az orosz eszközöket látva gőzerővel folyik most a fejlesztés a NATO berkein belül.

A mobilodat használja ellened az orosz „szuperfegyver” Örményország és Azerbajdzsán egyhónapos háborúja után orosz békefenntartók kezdték meg a munkájukat a Hegyi-Karabah régióban. Számos eseményeket figyelő szakértőnek megakadt a szeme egy látszólag ártalmatlan „dobozos” Kamazon, melynek hátuljában a világ egyik legmodernebb elektronikus hadviselési rendszere bújik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés