Előfizetői tartalom

Egyszerűen köddé vált a világ egyik legbefolyásosabb techguruja - mi történhetett?

Jack Ma, az Alibaba és az Ant Group alapítója Kína leggazdagabb embere és az ország tech-szektorának egyik legismertebb és legbefolyásosabb szereplője. Hatalma olyannyira nagyra nőtt, hogy úgy gondolta, mielőtt levezényli az emberiség történelmének legnagyobb tőzsdei bevezetését, nyilvánosan is szembehelyezkedhet a kínai kommunista párt hatalmával. Kína viszont ismét bebizonyította, hogy a rengeteg innováció és a gyorsan robogó gazdaság mellett még mindig egy brutális, autokratikus rezsim, ahol még az ország technológiai fellendülésének egyik szülőatyjától sem tűrik meg a kritikát. Jack Ma ellen szabályos leszámolást indított a Párt: lelőtték az Ant nagyszabású IPO-ját, vizsgálatot indítottak az Alibaba ellen, még az is felmerült, hogy egyszerűen szétszedik a techguru hatalmassá hízott üzleti birodalmát. Jack Ma pedig a vizsgálatok árnyékában egyszerűen eltűnt.

Hatalmasra hízott a kínai techbirodalom Jack ma 1994-ben alapította meg első vállalkozását, az Alibaba ötlete pedig 1999-ben vált valósággá. A cég 20 év alatt a világ második legnagyobb forgalmú és harmadik legnagyobb árbevételű e-kereskedelmi platformjává nőtte ki magát. Eredetileg az internetes cég B2B (vagyis vállalati) piactérként funkcionált, aztán a vállalat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés