Előfizetői tartalom

Pár napon belül olyan válaszút elé kerülnek a republikánusok, ami örökre megváltoztathatja a párt jövőjét

Donald Trump rekordalacsony népszerűség mellett elhagyta az elnöki széket január 20-án, és letiltotta az összes mainstream közösségi oldal, mindezek ellenére még mindig több tízmillió rajongója van az Egyesült Államokban. A Republikánus Párt prominensebb tagjai közül sokan már az elnök négyéves ciklusa alatt is feszengtek Trump populista szlogenjeitől és intézkedéseitől, viszont még Trump távozásával sem mernek nyíltan szembeszegülni a volt elnökkel. Most a felelősségre vonási eljárással itt lenne a lehetőség „Trump-mentesíteni” a pártot, de nem valószínű, hogy meg merik lépni a mérsékeltebb republikánusok a drasztikus intézkedést. A karakán elnök távozásával a Republikánus Párt válaszút elé érkezett: folytatják a vágtatást a Trump által kijelölt jobboldali populizmus útján, vagy megpróbálnak visszakanyarodni mérsékelt irányba, potenciálisan magukra haragítva ezzel szavazók tízmillióit.

Még mindig tízmilliók rajonganak Trumpért

74 222 958 amerikai állampolgár tette le a voksát Donald Trump elnök újraválasztása mellett a 2020-as választáson, rekordrészvétel mellett rekordmennyiségű szavazatot szerzett. Végül a regnáló elnök mégis kikapott Joe Bidennel szemben, aki még ennél is több, 81 283 098 szavazatot szerzett. Trump a vereség után a választások tisztaságának és választási rendszernek kemény kritizálásába kezdett minden lehetséges platformon.

Trump felháborodott támogatói 2021. január 6-án, Biden választási győzelmének hivatalos kihirdetése előtt megostromolták a Capitoliumot, ami hatalmas csorbát ejtett Trump népszerűségén is. Míg az elnök aggregát népszerűségi mutatói szinte végig 40-45%-között mozogtak négyéves ciklusa alatt, a Capitolium ostroma után 38,6%-ra zuhant a mutató, de voltak olyan pollok is, melyek 29%-os arányt mértek azoknál, akik egyetértenek Donald Trump intézkedéseivel pártállástól függetlenül.

538-425862
Forrás: Fivethiryeight

Trump bizonyos értelemben két szék közt az asztal alá esett: a szélsőségesebb támogatóinak egy részét elvesztette azzal, hogy nem állt ki mellettük a Capitolium ostroma alatt, a mérsékeltebb támogatóinak egy részét pedig azzal, hogy akarva-akaratlanul ő buzdította fel rajongóit arra, hogy ostromolják meg a Capitoliumot. Trump utolsó heteiben több mint 30 ezer regisztrált republikánus szavazó hagyta ott a pártot:

A cikk tartalma:

  • Még mindig tízmilliók rajonganak Trumpért
  • Donald Trump: se veled, se nélküled
  • Nincs új irány

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés