Előfizetői tartalom

Titkos dokumentumok bizonyítják: 1983-ban egy hajszálnyira voltunk csak a harmadik világháborútól

Nagyon úgy néz ki, hogy 1983-ban kis híján atomháborút robbantott ki a NATO és a Szovjetunió közt egy hadgyakorlat, mivel a szovjet katonai vezérkar arra gyanakodott, hogy a nyugat valójában egy támadást akar leplezni az eseménnyel. Az NDK-ban állomásozó vadászbombázókat nukleáris töltetekkel szerelték fel, napokon keresztül, bevetésre készen várták a parancsot az indulásra. A NATO sokáig alábecsülte a helyzet komolyságát, az atomháborút pedig valószínűleg épp ennek köszönhetően sikerült elkerülni. Új dokumentumok kerültek elő az 1983-as Able Archer incidensről.

1983 novemberében zajlott le az Able Archer 83 fedőnevű NATO-hadgyakorlat, mely során azt szimulálták a katonai szervezet tagállamai, hogy mi történne, ha nyílt nukleáris konfliktusba kerülnének a Varsói Szerződés országaival. A hadgyakorlat számos olyan elemet tartalmazott, amely nem volt része egy korábbi, hasonló eseménynek sem, például bevonták a résztvevő országok civil...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés