tu-160m vagyimir putyin
Globál

Vlagymir Putyin vadászgépekkel és bombázókkal válaszol Joe Bidennek

Joe Biden amerikai elnök B-1-es bombázókat vezényelt Norvégiába két hete; ezzel akart üzenni Vlagyimir Putyinnak arról, hogy Amerika mostantól „nem nézi tétlenül Oroszország tevékenységét.” Az üzenet minden jel szerint átment a Kreml felé: több hadgyakorlatot is indítottak vadászgépek és bombázók bevonásával az északi régió és Kalinyingrád körül. Az orosz elfogó-vadászok pilótái kifejezetten a bombázók elleni hadviselést is gyakorolják majd.

Február elején jelentette be az Egyesült Államok légiereje, hogy B-1B bombázókat küldenek Norvégiába, hogy megvédjék Amerika érdekeit az Északi-sarkkörön és az azt körülvevő vizeken. A lépés egyértelmű üzenet volt Joe Biden részéről Oroszországnak; soha korábban nem küldött még az Egyesült Államok bombázókat Norvégiába.

A B-1-esek még nem indultak útnak - jelenleg a Dyness légibázison tartózkodnak Texasban, viszont az üzemeltetésükhöz szükséges eszközöket és pilótákat már a norvégiai Orlandba szállították, ahol az ország F-35-ösei is állomásoznak.

b-1b
B-1B bombázó egy régebbi hadgyakorlaton. Fotó: USAF via Getty Images

A Forbes arról ír, hogy bár a bombázók még meg sem érkeztek új állomáshelyükre, Oroszország már válaszlépéseket tett és újabb lépéseket tervez.

Február 9-én két Tu-160-as nehézbombázót röptettek Skandinávia és az Északi-sarkkör körül, egy 12 órán át tartó hadművelet során. A két gép közel 10 ezer kilométeres kört tett meg; az Engels-2 légibázisról szálltak fel Oroszországból, aztán a Jeges-tenger felé vették az irányt, majd elrepültek a norvég partok mellett, végül pedig visszatértek Engelsre.

tu-160
Orosz Tu-160-as stratégiai bombázó a 2020-as győzelmi napi parádén, Oroszországban. Fotó: Vladimir Astapkovich - Host Photo Agency via Getty Images

Valószínűleg nem véletlen, hogy erre a repülőtípusra esett a választás: a Tu-160-as kinézetre B-1-esekre hajaz, képességei viszont sok szempontból eltérők. A B-1-esek például (már) nem képesek nukleáris eszközök bevetésére, az orosz Tu-160-asok modernizált változata viszont igen.

A bombázókat átmenetileg két Rogacsevóról (ez egy légibázis Novaja Zemlján) felszállt MiG-31-es elfogó-vadászgép is kísérte, ahogy átrepültek a Kara-tenger felett.

mig-31
Orosz MiG-31-es elfogó-vadász. Fotó: TASzSz via Getty Images

A lap kitér arra is, hogy Oroszország körülbelül 50 darab Tu-95-ös, Tu-22M és Tu-160-as bombázóval gyakorlatozik rendszeresen az északi régióban, viszont a megnövelt NATO katonai jelenlét miatt még több gyakorlatra kerülhet sor, még több repülőgéppel. Két ilyen gyakorlatot már el is indítottak.

Múlt szerdán jelentette be a Kreml, hogy új gyakorlat-sorozatba kezdenek, melyben az Engels-2-es légibázison állomásozó Tu-160-as és Tu-95-ös bombázók kulcsfontosságú szerepet játszanak majd. A pilóták és a kiszolgáló-személyzet feladata az lesz, hogy ha riadót fújnak a bázison, szereljék fel gépeiket és szálljanak fel, amilyen gyorsan csak lehet, aztán induljanak el egy kijelölt célpont felé. 

tu-95
Tu-95-ös bombázó landol az Engels-2 légibázison. Fotó: Wojtek Laski/Getty Images

Ezen kívül azt is bejelentette az orosz vezetés, hogy a Kalinyingrádban állomásozó Szu-27-es elfogó-vadászgépek pilótái a bombázók elleni harcmodort fogják gyakorolni, anélkül, hogy megnevezték volna akár a NATO-t, akár a frissen a régióba vezényelt B-1-eseket.

A Szu-27-esek legénysége olyan repülőgépek elfogását fogja szimulálni, amelyek megsértik a Kalinyingrád-régió határait, illetve a rakétákkal való védekezést gyakorolják majd egy olyan képzelt ellenség ellen, amely cirkálórakétákkal és stratégiai bombázókkal támadja a régiót

– mondta Roman Martov, az orosz hadsereg szóvivője.

szu-27
Az Orosz Vitézek műrepülő-alakulat demonstrációja Szu-27-es elfogó-vadászokkal. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

A hidegháború során rendszeresen került sor hasonló gyakorlatokra, sok esetben ilyenkor még nukleáris robbanófejekkel felszerelt bombákkal és rakétákkal is megtöltötték a műveletekben részt vevő bombázókat. Jelenleg erről még nincsen szó, viszont sokat romlott az elmúlt években a viszony a NATO és Oroszország közt: a 2014-es krími krízis óta folyamatosan növekszik a konfrontáció esélye.

Reális esély továbbra sincs a háborúra a két szuperhatalom közt, inkább politikai kardcsörtetés zajlik. Joe Biden az Oroszországgal szembeni keményebb fellépést követelő demokrata hangokat próbálja kielégíteni, míg Vlagyimir Putyin saját szavazóbázisának és Oroszország esetleges, régiós szövetségeseinek akarja megüzenni, hogy „Oroszország nem fél a NATO-tól.”

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Tu-160M stratégiai bombázókat gyártó kazanyi Tupoljev-ózem dolgozóival pózol, 2018-ban. Fotó: Mikhail Metzel\TASS via Getty Images

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
elon musk