FONTOS Visszatér a rettegett benzinárstop?! Hajszálnyira vagyunk az autósok rémálmától
 
Előfizetői tartalom

Lassan semmi nem állíthatja meg Kínát, hogy magába olvassza Ázsia üzleti központját

A hétvégén vádat emeltek a hongkongi törvényszéken a demokrácia-párti ellenzék vezetői ellen államellenes tevékenység és hatalomátvételi kísérlet miatt. Ha bűnösnek találják őket – ami szinte borítékolható –, az aktivisták életük végéig rácsok mögé kerülhetnek. Közben zajlik a Pekinghez lojális államapparátus kiépítése is; folyamatosan dolgozik a kommunista párt azon, hogy hozzájuk hűséges "hazafiak" tölthessenek csak be bármilyen tisztséget a már csak papíron független városvezetésben. Az elítélő közleményeken és limitált amerikai szankciókon kívül eddig nem sokat tett a nemzetközi közösség a folyamat leállításáért; még az sem világos, hogy Joe Biden kormánya folytatja-e egyáltalán Trumpék nyomásgyakorlását.


Hatalomátvételi kísérlettel vádolják a hongkongi ellenzéket

47 hongkongi demokráciapárti aktivista és politikus ellen emeltek vádat a hongkongi törvényszéken hétvégén azért, mert megsértették a Kína által Hongkongra erőszakolt nemzetbiztonsági törvényeket.

Az aktivistákat még januárban vették őrizetbe, több prominens ellenzéki vezető is a vádlottak padjára került. A South China Morning Post arról ír, hogy

vádat emelt a törvényszék többek közt Vu Csivaj, a hongkongi Demokrata Párt vezetője, Alvin Jeung Ngokiú, a Civil Párt vezetője és Jeremy Tam Manhó, a párt helyettes ellen is „államellenes tevékenység” miatt.

A cikk tartalma

  • Hatalomátvétellel vádolják a demokratikus ellenzék vezetőit
  • Vége az egy ország, két rendszernek
  • A nemzetközi közösség egyelőre ölbe tett kézzel figyel

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés