Portfolio signature

Mikor léphet újra ember a Holdra?

Joe Biden új amerikai elnök elődje számos intézkedését felülírta, azonban az űrkutatások területén támogatásáról biztosította a Donald Trump által elindított Artemis-programot, amely 1972 után ismét embert vinne a Holdra. A Trump-adminisztráció 2024-re célozta meg az újabb emberes Holdra szállást, a Biden-kormányzat azonban nem jelölt ki céldátumot. Ez nem is véletlen, hiszen szakértők szerint 2024-re a missziót szinte lehetetlenség megvalósítani a projekttel kapcsolatos finanszírozási és technikai nehézségek miatt. Sokáig azonban nem tolhatja ki Washington a küldetés időpontját, ha azt akarja, hogy amerikai legyen a következő ember a Holdon, mivel az utóbbi években Hold-programjával komoly sikereket elérő Kína is azt tervezi, hogy az évtized végére embert juttat a Föld körül keringő égitestre.

Nem tétlenkedett a január 20-i hivatalba lépése utáni első két hétben Joe Biden új amerikai elnök: több mint 30, az elődje, Donald Trump által aláírt rendeletet vont vissza, illetve országát ismét csatlakoztatta a párizsi klíma-megállapodáshoz, valamint leállította a mexikói határra tervezett fal építését is. Egy kérdésben, az űrkutatások területén azonban a Biden-adminisztráció február elején egyértelművé tette: „teljes szívből” támogatja a Trump által elindított Artemis-programot, amely újabb amerikai űrhajóst, valamint az első női asztronautát vinné a Holdra az eredeti tervek szerint 2024 végégig. Sokak szerint ez nem is meglepő annak tükrében, hogy Biden kérésére a Fehér Ház ovális irodájának egyik könyvespolcára került egy harmincdekás holdkőzet, amit az eddigi utolsó emberes Holdra szállás során 1972-ben hoztak haza amerikai űrhajósok. Ekkor Biden 30 éves frissen megválasztott szenátor volt.

Marad a folytonosság - Erre évtizedek óta nem volt példa

Az Artemis-program Biden-kormányzat általi támogatása egyben azt jelenti, hogy az Apollo-program óta ez lesz az első olyan, a világűr távolabbi célpontjait megcélzó amerikai űrkutatási projekt, amelynek kormányzati támogatása túléli a Fehér Ház élén történő váltásokat. A korábbi évtizedekben ugyanis a különböző elnöki adminisztrációk egymástól eltérő (a Holddal, a Marssal vagy egy aszteroidával kapcsolatos) célkitűzéseket határoztak meg az amerikai űrügynökség, a NASA számára, amivel felülírták az előző kormányzatok folyamatban lévő űrkutatási programját.

Donald Trump 2017 decemberében írta alá a Space Policy Directive 1 elnevezésű dokumentumot, amelyben az amerikai űrügynökség, a NASA számára meghatározta azt a célt, hogy 1972 után ismét vigyen embert a Holdra.

Miről szól majd a cikk?

  • Joe Biden egyértelművé tette, támogatja a Donald Trump által elindított Artemis-programot
  • Ennek keretében 1972 után ismét amerikaiakat vinnének a Holdra
  • A megvalósítás viszont nem lesz egyszerű, a finanszírozásnak komoly gátjai lehetnek
  • A szakértők szerint a korábban beharangozott 2024-es Holdraszállást lehetetlen lesz megvalósítani
  • Pedig jobban teszi az Egyesült Államok, hogyha iparkodik, Kína ugyanis szintén célba vette a Holdat

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés