Előfizetői tartalom

Európa saját maga vinné fel űrhajósait a világűrbe? – A SpaceX sikere adhat lökést az uniós rakétafejlesztésnek

Idén a tervek szerint az Európai Űrügynökség (ESA) két űrhajósa is feljut a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX Crew Dragon űrhajójának fedélzetén két különböző küldetés keretében. Utoljára 2011-ben fordult elő, hogy nem orosz misszió keretében jutott fel az űrbe egy európai űrhajós. Európa USA-tól vagy Oroszországtól való függése űrhajósainak az ISS-re való juttatása terén a legoptimistább forgatókönyvek szerint is várhatóan még legalább egy évtizedig fog tartani, hiszen a még fejlesztés alatt álló következő generációs európai rakéta, az Ariane 6 sem lesz alkalmas arra, hogy a SpaceX Falcon 9 rakétájához hasonlóan emberes küldetést vigyen fel az űrbe. Az európai technológiát a SpaceX rakétája a részbeni újrahasználhatóságával is felülmúlja, ami alaposan felforgatta a kereskedelmi célú rakétakilövések piacát, ahol eddig Európa erős pozíciókkal rendelkezett.

A tervek szerint április 22-én lövik fel a SpaceX Crew Dragon űrhajóját a második szolgálatszerű útjára (Crew-2 küldetés). A Nemzetközi Űrállomást (ISS) meglátogató űrhajó fedélzetén helyet kap az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, a francia Thomas Pesquet is. Tíz év után így ez lesz az első alkalom, hogy egy európai űrhajós nem orosz misszió keretében jut fel az űrbe. Amerikai küldetés keretében az utolsó európai űrhajóst, az olasz Roberto Vittorit ugyanis még 2011-ben lőtték fel az Endeavour űrrepülőgép fedélzetén. Az amerikai űrsiklóprogram azonban 2011-ben véget ért, így azóta orosz küldetések keretében tudott az ISS-re jutni európai űrhajós. A Crew Dragon fedélzetén helyet kapó francia űrhajósnak a NASA két asztronautája és egy japán űrhajós lesz a társa. A négyfős csapat a Nemzetközi Űrállomáson fél évet tölt majd el.

Nagyon örülök annak, hogy első európaiként repülhetek az új generációs amerikai űrhajón

– mondta Pesquet – aki már 197 napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson 2016-2017-ben –, majd hozzátette: „kiváltságként” éli meg, hogy majd elmondhatja magáról, mind a Szojuzzal, mind a SpaceX űrhajójával feljutott az űrbe. A tervek szerint idén az ESA egy másik űrhajósát, a német Matthias Mauert is felviszi majd az ISS-hez a SpaceX Crew Dragon űrhajója a Crew-3 misszióban.

Miről szól a cikk?

  • A NASA akár a Holdra is vihet majd európai űrhajóst
  • A SpaceX sikerét másolná le az Arianespace vezére
  • Az újrahasználható rakéták felforgatták a piacot

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés